Anniversary Update uvádí Preview 14316

Co přinese Anniversary Update Windows 10 v létě již nyní mohou ochutnat insideři rychlého okruhu aktualizací.

Windows 10 logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 10 IP 14316 aneb ochutnávka z Anniversary Update

Microsoft uvolnil první sestavení rychlého aktualizačního okruhu, které přináší náhled do funkcí přislíbených již na vývojářské konferenci Build pro Výroční update. Na co všechno se můžeme v létě těšit?

Tmavý motiv univerzálních aplikací

Nově přibývá možnost aplikovat tmavý motiv nejen na nabídku Start, Centrum akcí, hlavní panel a některé prvky systémového ovládání, ale napříč všemi aplikacemi Windows (hodiny, kalkulačka, Windows Store) a naprostou většinou aplikací univerzálních. Zbývající aplikace bude třeba buď do tmavého režimu přepnout individuálně, nebo nejdou tmavě naskinovat vůbec. Klasické desktopové aplikace nebudou tímto nastavením ovlivněny. Aktivaci tmavého motivu provedete přes Nastavení – Přizpůsobení – Barvy. (V témže menu pak najdeme i obarvení pouze názvových řádků aplikací zvolenou barvou.)

Ubuntu přímo ve Windows

Sestavení 14136 přináší možnost nativně spouštět ubuntí Bash přímo ve Windows a jeho prostřednictvím i většinu ubuntí příkazů a nástrojů (ssh, apt, rsync, find, grep, awk, sed, sort, xargs, md5sum, gpg, curl, wget, apache, mysql, python, perl, ruby, php, vim, emacs aj.) Vše obstará aplikační prostředí Windows Subsystem for Linux, které je přítomno ve vývojářském režimu nejnovějšího sestavení systému. Jak spustit Ubuntu ve Windows 10 najdete v Návodech.

Funkce Cortany napříč instancemi všech zařízení

Cortana (coby mnohem funkčnější ekvivalent českofonního Vyhledávání Windows) nabídne zprostředkování užitečných informací napříč zařízeními – a to ani nemusí provozovat Windows 10, stejně tak obslouží třeba i Android s nainstalovanou aplikací Cortany. Mezi těmito funkcemi najdeme:

  • upozornění na nízký stav baterie telefonu na ploše systému Windows;
  • najdi/prozvoň můj telefon – funkce díky níž nejen lokalizujeme geopolohu svého telefonu, ale ho i prozvoníme při hledání po bytě;
  • sdílení navigačních pokynů pro trasu vyhledanou na jednom zařízení i pro zařízení ostatní.

Aplikace Connect

„Pomocí nové aplikace Connect využijete funkce Continuum (vysílající mobilní Windows 10 na jiné zařízení) i bez nutnosti dokování či použití Miracast adaptéru,“ vysvětluje šéf vývoje operačního systému Windows Gabe Aul. Connect zařízení propojí prostřednictvím Wi-Fi. I když se v aplikaci objevuje hláška o použití USB, není tato možnost dostupná a teprve se možná objeví.

Detailní nastavení šetřícího režimu baterie

Změn se dostalo také Spořiči baterie. Ten se nyní jmenuje prostě Baterie a nabízí podrobné nastavení aplikací pro spuštění na pozadí při aktivním šetřícím režimu.

Mezi drobnými novinkami se ještě najde:

  • nová verze Skypu v podobě univerzální aplikace;
  • možnost připnout vybraná okna na všechny virtuální plochy; 
  • obohacení Microsoft Edge o celé dva nové doplňky (Pin It Button a OneNote Clipper) a aktualizace dřívějších doplňků Reddit Enhancement Suite, Mouse Gestures a Microsoft Translator; 
  • u Windows Update: nové podání procesu aktualizace a možnost nastavení pracovních hodin, kdy se nebude spouštět nucený restart počítače; 
  • prioritizace notifikací v Centru akcí a možnost jejich seskupování; 
  • podpora škálovatelných emoji, které zůstávají ostře vykreslené i na vysokých rozlišení – navíc disponují širokou škálou rasových variant.

Známé problémy

Mezi mnoha napravenými problémy zůstalo několik neopravených a několik nových se objevilo:

  • nefunguje emulátor Windows 10 Mobile ani Hololens ve Visual Studio;
  • stále se vyskytují chyby funkce Předčítání (v české verzi nefunguje vůbec);
  • některé downloady velkých souborů v Microsoft Edge se seknou na 99 % – fakticky jsou staženy, jen u nich selže bezpečnostní kontrola. Stačí zavřít prohlížeč a soubor přejmenovat;
  • Vývojářský režim občas způsobuje pády Nastavení systému;
  • některá oznámení zobrazují na ploše pouze ikonu – plná verze upozornění (včetně textu) se zobrazí pouze v Centru akcí. 

Zdroje