AVG Protection Free 2016: prostě základ

AVG Protection Free, nástupce free verze antiviru od AVG, nabízí antivir, antimalware, rezidentní štíty + možnosti vzdálené správy. A co víc?

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

AVG Protection Free 2016: vše již v základu + vzdálená správa navrch

AVG Protection Free je nástupcem free verze antiviru od AVG. Krom antiviru nabízí i základní funkcionality antimalwarové ochrany. Poslouží nám nejen virovými skeny, ale i rezidentním štítem, ochranou před podvodnými weby a kontrolou emailové komunikace. Její funkce rozšiřují možnosti vzdálené správy prostřednictvím účtu AVG MyAccount a jeho obslužné aplikace AVG Zen. K čemu všemu lze bezplatnou verzi využít?

Instalátor AVG Protection Free si jen dotahá pár nezbytných komponent a už je nám k dispozici. Projdeme běžné instalační volby, ve Vlastní instalaci můžeme upřesnit, zda chceme krom Ochrany počítače instalovat i Webovou komponentu a Ochranu e-mailu. Po nainstalování programu samého je nám nabídnuto vytvoření účtu AVG MyAccount pro správu všech chráněných zařízení z jednoho místa.

Registrací/přihlášením do účtu AVG MyAccount se spustí instalace instance komponenty, která obsluhuje dané zařízení v rámci vzdálené správy pomocí webové aplikace AVG Zen. Do té můžeme krom operačních systémů Windows přidat zařízení s OS Android a OS X. Pak už jen proběhne aktualizace programu a virových definic. Optimálně ještě restartujeme (i bez vyzvání) a můžeme vesele antivirovat.

Úvodní obrazovka nás přivítá výsledkem defaultně provedených testů v jednotlivých oblastech funkce AVG.

Počítač

První položka ukrývá ovládání antiviru a přístup k datovému sejfu (ten je pouze v Pro verzi). Ovládací prvek antiviru vypíná/zapíná rezidentní štít, pod ozubeným kolečkem najdeme jeho nastavení. Klasické antivirové skeny na přítomnost malwaru se nacházejí o úroveň výše, kde pod hlavními ikonami je pásek s nápisem Spustit test.

Ozubené kolečko u Spustit test nás přesměruje k výběru

  • Upravit naplánované testy pro nastavení pravidelně se opakujících kontrol ať už podmíněných časově či úkolově;
  • Test celého počítače (který se už vůbec nepodobá starým skenům, které v podstatě neumožňovaly jakoukoliv další práci na počítači. Naopak, test se flexibilně přizpůsobuje činnosti uživatele na zařízení a vytěžuje systémové prostředky jen tak, aby systém zůstával plně použitelný);
  • Test vybraných souborů či složek;
  • Anti-Rootkit test určený k identifikaci a odstranění zvláště zákeřného malwaru typu rootkit.

Web

Web obsahuje LinkScanner a Webový štít, který je nutno doinstalovat. LinkScanner prověřuje weby a odkazy na ně, zabraňuje uživateli v návštěvě nebezpečných webů a infikovaných stránek. Webový štít naproti tomu kontroluje stahované soubory přes protokol HTTP i přes komunikační programy ICQ, MSN a Yahoo! U Webového štítu lze zvolit, jakým způsobem se mají ukazovat upozornění na hrozby (vyskakovacím dialogem, bublinovým oznámením nebo signalizací v systémové liště). I tento modul je obsažen pouze v Pro verzi.

Identita

Ochrana identity kontrolu chování nainstalovaných komponent, zejména z hlediska chování typického pro spyware. Jakmile identifikuje jakékoliv podezření pro pokus o krádež citlivých údajů, uvědomí o tom uživatele a daný program přemístí do karantény.

E-mail

Ikonka E-mail skrývá Kontrolu pošty a defaultně nenainstalovaný a ve Free verzi nepřítomný Anti-Spam. V konfiguraci můžeme:

  • nastavit, zda kontrolovat i odchozí počtu – či jen příchozí;
  • změnit předmět infikovaných zpráv;
  • specifikovat vlastnosti testování:
    • použít heuristickou analýzu;
    • povolit extrémní citlivost testování;
    • hlásit i potenciálně nežádoucí aplikace včetně jejich širší množiny;
  • nastavit reportování dle příloh (chráněné archívy, chráněné dokumenty, makra, skryté přílohy).

Zlepšit výkon

Ikonka hlavní obrazovky Zlepšit výkon spouští analýzu typické optimalizace počítače, po jejímž dokončení vyzývá ke stažení softwaru AVG PC TuneUp, který má přednosti i nevýhody podobné jako ostatní programy této kategorie.

Nastavení AVG Protection Free

Nastavení AVG najdeme v menu Možnosti – Pokročilé nastavení, přičemž do jednotlivých položek se dá prokliknout i z příslušných modulů. Nastavení jednotlivých modulů je velmi podrobné – s výjimkou LinkScanneru a Identity Protection, u nichž se nalézáme pouze zapnutí/vypnutí funkce. Z možností nastavení nástrojů AVG stojí za zmínku:

  • identifikace nejen potenciálně nežádoucích aplikací, ale i jejich rozšířené množiny (např. různé toolbary, adware apod.);
  • testování s extrémní citlivostí;
  • identifikace sledovacích cookies a
  • volba prioritizace rychlosti testu: dle činnosti uživatele, nízká, střední, vysoká priorita.

Krom toho lze konfigurovat vzhled, zvuk, vlastní ochranu AVG… Zde je zajímavé nastavení:

  • u Anonymního sběru dat, kde je možno sice neparticipovat na sběru dat pro statistiku, ale přitom ověřovat nálezy pomocí cloud computingu. Ve většině ostatních produktů se uživatel musí rozhodnout buď pro jedno, nebo pro druhé;
  • Přizpůsobení AVG – AVG analyzuje konkrétní systém a chování aplikací, webů a uživatele a přizpůsobuje tomuto chování nastavení aplikace, příp. i doporučovaní dalších programů.

AVG Zen

AVG Zen je nadstavba aplikací AVG, která umožňuje především vzdálenou správu všech zařízení s instancemi softwaru od AVG a to prostřednictvím účtu AVG MyAccount. Můžete tedy:

  • spouštět akce AVG aplikací na všech k účtu připojených a momentálně aktivních zařízeních;
  • spravovat licence všech aplikací všech instancí;
  • nahlížet do historie svých objednávek; 
  • aktivovat ochranu proti krádeži (přes web www.avgmobilation.com) a využívat její funkce (lokalizace zařízení, spuštění alarmu, zamčení/odemčení zařízení, vymazání dat). U této ochrany ovšem těžko říct, zda je součástí Free verze AVG, neboť s připojením účtu AVG MyAccount se Free verze bez ohledu na přání uživatele povýší na produkt AVG Internet Security, respektive jeho 30denní trial.

AVG Zen dále znovu nabízí instalaci AVG PC TuneUp a aplikace SafeSurf. Také přes něj lze nainstalovat nezbytný toolbar zvaný AVG Web TuneUp. Ten nabízí rychlou analýzu bezpečnosti otevřeného webu, zapnutí funkce Do Not Track prohlížeče a utilitku pro rychlé vyčištění historie, formulářů a cookies. A k tomu přidává nezbytnou lištičku s počasím, změnu vyhledávače a startovní stránky.

AVG Protection Free souhrnem

Antivir od AVG je kouskem softwaru, který lze doporučit do domácí výbavy. Dle slov výrobce jeho virovou databázi vytváří na 230 miliónů senzorů (patrně vyvozeno z počtu instancí posílajících statistiky na centrálu). Verze 2016 je navíc dvakrát rychlejší než její předchůdce a klade vůbec nejnižší výpočetní nároky na zařízení v historii aplikace. To se potvrzuje i v testech – např. v testu výkonnosti AV-Comparatives z října 2015, kde mělo právě AVG nejnižší dopad na výkon systému. Přitom ke svému běhu potřebuje pouze Windows XP SP3 (respektive OSX 10.8 Mountain Lion či Android 2.2) a vyšší, 512 MB RAM a 1,5 GHz procesor.

Výhody AVG Protection Free

  • přehledný, snadno ovládatelný software v češtině;
  • téměř všechny základní funkce (až na firewall) ve free verzi;
  • výkonný antivir, možnosti vzdálené správy, pokročilá nastavení.

Nevýhody AVG Protection Free

  • lehká rozpolcenost označování produktu (existují nebo jsou takto označovány tři varianty – AVG AntiVirus FREE, AVG Protection FREE a dokonce i AVG AntiVirus Protection FREE);
  • absence firewallu a ostatních modulů ve free verzi…
  • …a jejich neustálá nabídka, respektive nabídky povýšení na placenou verzi.