Internet Security od Bitdefender: zlatý střed

Bitdefender Internet Security přináší optimum zabezpečení: vysoce kvalitní základ doplňují pokročilé nástroje, jednotlivé moduly i jejich funkce se dají povypínat a vůbec přizpůsobit uživatelově libosti.

ikona střetu black hat a white hat

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Bitdefender Internet Security 2017: zlatá střední cesta

Internet Security od Bitdefenderu představuje zlatou střední cestu v přístupu ke komplexnímu balíku zabezpečení počítače. Vysoce kvalitní antivir je doplněn mnoha dalšími bezpečnostními utilitami, které nejen fungují tak, jak mají, ale lze je i jejich součásti parciálně vypnout a dosáhnout tak optimálního vytížení systému. Na druhou stranu lze vše těchto výhod využít i bez drbání do nastavení programu, stačí ho jen nainstalovat, proskenovat počítač, zapnout režim Autopilot, a zapomenout na bezpečnostní starosti.

Instalátor Bitdefenderu si nejprve dotahá instalační data a pak již nabídne rychlou či přizpůsobitelnou instalaci – obě umožňují odhlášení z automaticky odesílaných reportů. Přizpůsobitelná klasicky zahrnuje umístění programu, ale také nastavení proxy připojení (je ho možno importovat z výchozího prohlížeče) a skenování počítače již v průběhu instalace. Instalace mj. přidá do browserů rozšíření Bitdefender Wallet a rovnou nás odkáže k vytvoření cloudového Bitdefender Account. Poté nakonfiguruje program a je připraven k práci. Pro jistotu můžeme ještě restartovat.

Na výchozí obrazovce vidíme základní on-demand i rezistentní moduly. Zapnutí Autopilota odkazuje k tiché bezpečnosti – tj. dotazů na uživatele. Levá lišta skrývá všechny další funkcionality – jejich popis získáme kliknutím hamburgerovou ikonku v rohu vlevo nahoře.

Protection

Sekce Ochrana se zobrazuje na výchozí obrazovce. Ke kompletnímu seznamu všech modulů pod ní spadajících se dostaneme odkliknutím View Modules.

Antivirus

Antivirus skýtá klasické módy rychlého (Quick) a kompletní (System) skenu. Ty doplňuje utilitka Manage Scans pro vytváření a plánování vlastních skenovacích profilů – a Rescue Mode, modul pro skenování a dezinfekci disků bez přítomnosti běžného operačního systému. Nastavení antiviru nabízí různé profily on-access skenů a aktivní kontroly hrozeb – od základních přes běžné po agresivní, on-access sken se dá navíc plně přizpůsobit. Dále v nastavení najdeme výjimky, nastavení automatického skenování připojovaných disků a přístup do karantény.

Antispam

V antispamu můžeme definovat přátelé a přátelské domény, stejně jako spammery, spamující domény, automatické zahrnutí mezi spam emaily s čínskými znaky a cyrilikou, případně i vypnutí antispamu, pokud nepoužíváme desktopového klienta.

Vulnerability

Sekce Zranitelnosti zahrnuje kontrolu součástí kritických pro zabezpečení systému, jako jsou důležité aktualizace Windows a aplikací, používaná slabá hesla či třeba automatické spouštění vkládaných médií. Nástroj Wi-Fi Security Advisor uživateli pomůže se základním zabezpečením Wi-Fi sítě.

Web Protection

Web Protection chrání prohlížeče. Nabízí:

  • Search Advisor, který skenuje a vyhodnocuje nejen linky ve výsledcích vyhledávání, ale i všude jinde;
  • Scan SSL, který verifikuje platnost certifikátů používaných k ověřování HTTPS spojení;
  • ochrany proti podvodným phishingovým stránkám a
  • whitelist pro výjimky.

Firewall

Firewall je spíše jednoduššího provedení. Defaultně brání skenování portů v síti + se v něm dají nastavit pravidla pro jednotlivé procesy v systému na různých typech připojení a nastavit i chování vůči jednotlivým síťovým adapterům.

Ransomware Protection

Ochrana proti vyděračskému zašifrování počítače krom definic důvěryhodných a blokovaných aplikací přidává fičurku, díky níž je možno ze zvolených složek vytvořit chráněný prostor, k němuž mají přístup pouze důvěryhodné aplikace. V macovské verzi pak ve stejném duchu působí i Time Machine Protection, která blokuje neoprávněné přístupy k zálohám vytvářeným funkcí Time Machine.

Privacy

Zabezpečení soukromých informací je obstaráváno několika moduly:

  • File Vault – utilita pro vytvoření zašifrovaného datového trezoru o definované velikosti, umístění a přípojném bodu. Uživatel pak k němu přistupuje jako k místnímu disku přes heslo. Navíc je možno importovat již existující datový trezor, musí být však vytvořen v souboru Bitdefender Vault Disk files .BVD;
  • Wallet – správa rozšíření prohlížečů Bitdefender Wallet – klíčenky hesel k nejrůznějším stranám, netbankingu, emailům, aplikacím, Wi-Fi sítím. Umožňuje mj. uzamčení klíčenky, její export, nastavení pro jednotlivé aplikace a nastavení automatizace nakládání se záznamy;
  • Safepay – je zabezpečený browser určený k chráněnému nakládání s osobními údaji při práci s internetem. Nabízí i virtuální klávesnice a dobře poslouží všude tam, kde je třeba dbát co nejvyššího zabezpečení komunikovaných informací – např. v internetovém bankovnictví;
  • Parental Advisor – rodičovská kontrola. Vyžaduje přihlášení na účet na portál Bitdefender Central, odkud je pak možno spravovat a monitorovat aktivitu na účtech, které jsou vedeny coby dětské;
  • File Shredder – klasický drtič souborů pro nezvratitelné mazání. Nepostupuje vícenásobně, ani nepodporuje DoD standardy bezpečného smazání.

Tools

Nástroje OneClick Optimizer, StartUp Optimizer, Anti-Theft a Disc Cleaner jsou vyhrazeny pro vyšší verzi Bitdefender Total Security Multi-Device. Proto zde najdeme pouze nabídku k upgradu na tuto variantu produktu.

Activity

Sekce Activity představuje záznamové centrum veškerých operací, které spustily ochranné funkce Bitdefender Internet Security. Je zde možnost generovat i týdenní report (Security Report) všech aktivit.

Notifications

Jestliže Activity prezentují bezpečnostní události, pak Notifications nabízejí záznam úplně všech událostí, které se odehrály v Bitdefenderu.

Account Info

Account Info slouží ke správě licence programu.

Settings

Šikovně jsou provedena nastavení. Zatímco nastavení jednotlivých modulů jsou vždy u odpovídajícího modulu, obecná nastavení skrývají opravdu jen obecné volby upravující chování celé aplikace. Ze zde umístěných nastavení stojí za zmínku Profily (Profiles), jejichž pomocí lze činnost Bitdefender Internet Security upravit vzhledem k určitým okolnostem. Najdeme zde například pracovní profil, profil úspory baterie, herní profil, profil sledování filmů…

Bitdefender Internet Security 2017 souhrnem

Internet Security od Bitdefender je střední linií, bohatší než Antivirus Pro, ochuzen o některé prvky oproti Total Security – chybí třeba Anti-Theft, čistící a optimalizační utility vyšší verze asi nikomu chybět nebudou, neboť se dají alternovat separátními aplikacemi. Bitdefender se viditelně nesnaží být chytřejší než uživatel, a tak mu nabízí i vypnutí nejrůznějších modulů, či jejich jednotlivých funkcí, pokud je nepoužívá, či by jej jen brzdily v činnosti. Na druhou stranu i uživatel, který nechce nic nastavovat, ale prostě jen program nainstalovat a celou bezpečnostní tématiku zapomenout, zde má k dispozici režim Autopilot, který většinu si většinu otázek ohledně zabezpečení počítače zodpoví sám.

Mezi nesporné výhody produktů od Bitdefenderu patří jejich kvalita, mnohokrát doložená v nezávislých testech antivirových odborníků AV-TEST, AV Comparatives a jiných. Oceňovány jsou především schopnost zachycení útočných kódů (kde se pravidelně blíží sto procentům), ale i minimální dopad na systém.

Výhody Bitdefender Internet Security

  • vysoce kvalitní antivir
  • pokročilé sekundární utility určené k dalšímu zvýšení zabezpečení uživatelových dat (Ransomware Protection, Wi-Fi Security Advisor, Bitdefender Wallet)
  • čistě provedené, jednoduché rozhraní; přehledné podání veškerých informací; snadné a účelné nastavení umožňující i vypnutí modulů či jejich částí
  • orientace na co nejjednodušší interakci uživatele s programem.

Nevýhody Bitdefender Internet Security

  • až absurdně dlouhý systémový test (5 hodin 45 minut);
  • angličtina – ale ta je patrně přítomna jen v prvních uvolněních aplikace, neboť i minulé verze se posléze objevily v češtině;
  • spíše jednodušší nastavení firewallu – ale pokud vypnete Autopilota, uvidíte, že funguje tak, jak má;
  • 30denní trial – pak je třeba zakoupit.