Jak na DirectWrite a Backspace při Chrome 52?

Google Chrome 52 přinesl dvě změny, které všichni nevítáme:

  • konec možnosti zablokovat defaultní vykreslování fontů pomocí DirectWrite (a tedy volbu vykreslování pomocí GDI) a
  • změnu funkčnosti klávesy Backspace – navigační funkce byla zrušena.
Google Chrome
Google Chrome

Obojí se dá obejít – jen vědět, jak na to!

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Chrome 52: problém s DirectWrite a změna funkce Backspace

Padesátá druhá verze stabilního Chromu přinesla nejen spoustu bezpečnostních záplat a několik novinek pro Android a OS X, ale také ukončení navigační funkce klávesy Backspace a znemožnění zablokovat vykreslování fontů pomocí standardu DirectWrite. To vyvolá otázku: jak obejít nemožnost zablokovat DirectWrite a navrátit navigační funkci klávese Backspace?

Nejprve k pozitivním změnám. Vývojáři Google eliminovali celkem čtyřicet osm bezpečnostních chyb, jedenáct z nich vysoce rizikových. Chrome určený pro OS X byl dovybaven kontroverzním Material Designem a androidí verze by měla být nejen úspornější k baterii, ale i k přeneseným datům, rychleji přehrávat internetová videa – a to i v režimu úspory přenášených dat. Renganathan Ramamoorthy z vývojového týmu Chrome uvádí, že browser nyní načítá videa až 5 rychleji a přitom přináší až padesáti procentní úsporu přenášených dat díky tomu, že zobrazí méně náročnou verzi daného videa.

Backspace

Eliminaci navigační funkce klávesy Backspace ohlásili lidé z Googlu již dříve. Zdůvodnili to nízkým používáním této funkce a problémy způsobenými tím, že Backspace zároveň slouží jako zpětné mazání textu ve formulářích: Naše statistiky ukazují, že pouze 0,04 % návratů na předchozí web se děje použitím klávesy Backspace. Navíc 0,005 % návratů na předchozí web nastává po interakci s formulářem. Právě v těchto případech dochází často ke ztrátám dat. Po letech stížností uživatelů – a také protože každá platforma disponuje i jinými klávesovými zkratkami pro navigaci zpět – jsme se rozhodli tuto situaci změnit, aby uživatelů již nepřicházeli o svá data.

Pokud nově zmáčknete Backspace, objeví se hláška o přesunu navigační funkce: Zpět se vrátíte stisknutím kláves ALT + ←. Navíc onen ALT je ALT levý a pravý ALT GR nefunguje. To znemožňuje jednoduchou navigaci jednou rukou, zatímco druhá třímá myš a pátrá po hledaných prvcích. Pokud vám to ztěžuje práci či si prostě nechcete na změnu zvykat, nainstalujte do Chromu rozšíření Go Back With Backspace od samotného Googlu. Jeho výhodou je mj. to, že nespotřebovává systémové prostředky nad rámec spotřeby samotného prohlížeče.

DirectWrite a jak ho zablokovat?

DirectWrite a GDI jsou standardy používané v Chrome pro vykreslování fontů. Ač je DirectWrite novější standard, který měl nahradit GDI a je v Chromu volen defaultně – na některých kombinacích systému, nastavení zobrazování a grafických ovládačů – vykresluje spíše rozmazaně. Až do verze 52 se to však dalo v Chrome obejít úpravou pokročilých nastavení v chrome://flags. Jednou z cest jak dosáhnout ostřejšího písma na postižených systémech je instalace doplňku Font Rendering Enhancer (ten však nepomůže každému), druhou možnou cestou je přechod na starší verzi Chromu. Běžné instalace se ovšem automaticky aktualizují na nejnovější verzi, proto je nutno použít portable verzi Google Chrome 51.

Tato verze Chrome 51 je nejen přenosná (neinstaluje se do systému a je jí možno spouštět třeba z flashky), ale také speciálně upravena tak, aby se automaticky neaktualizovala. Díky tomu je v ní možno stále zablokovat DirectWrite:

  • aktivujeme pokročilá nastavení zadáním příkazu chrome://flags do adresního řádku;
  • navigujeme k položce DirectWrite Windows – volíme Disable;
  • restartujeme prohlížeč.

Portable Chrome 51 je v angličtině, pokud ho chcete počeštit, pak:

  • v menu pod hamburgerovou ikonkou zvolte Settings – Show advanced settings… – Languages – Language and input settings… přidejte ke stávajícím jazykům pomocí tlačítka Add jazyk Czech – čeština, potvrďte tlačítkem Display Google Chrome in this language a restartujte browser.

Používání neaktuální verze prohlížeče s sebou nese rizika v podobě bezpečnostních děr, proto nezbývá než doufat, že Google blokování DirectWrite opět umožní, k čemuž ho můžete ponouknout i prostřednictvím petice Bring sharp fonts back in Google Chrome (Disable DirectWrite).

Zdroje