Jak promazat seznam Wi-Fi z Win 10?

…tož po jedné, nebo všechny naráz:) Stačí vědět, co zadat do příkazového řádku…

Windows 10 logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Jak vymazat uložené Wi-Fi sítě z Windows 10?

Windows 10 stejně jako spousta jiných systémů ukládá názvy připojených Wi-Fi sítí, případně i autentizační údaje s danými sítěmi spojenými. Ne vždy vám musí vyhovovat, že je tento seznam síti k dispozici – nejméně když máte uloženou nejen síť a její přístupové údaje, navíc i položku Připojovat automaticky. Třeba když se jednou připojíte v taxíku a od té doby má počítač nutkání připojovat k téže síti pokaždé, když projede kolem. Proto můžeme tyto sítě promazat – po jedné, nebo všechny naráz…

Chceme-li se podívat, které Wi-Fi sítě máme uloženy, a s úvahou je promazat po jedné, pak:

  • otevřeme Nastavení sítě buď přes ikonku Wi-Fi v systémové  liště hlavního panelu, nebo přes Nastavení – Síť a internet – Wi-Fi;
  • srolujeme dolů, zvolíme Spravovat nastavení Wi-Fi;
  • v části Spravovat známé sítě klikneme na požadovanou síť a dáme Odebrat.

Jste-li příznivci razantních změn, všechna podstatná hesla si pamatujete, neradi necháváte stopy apod., můžete odebrat seznam Wi-Fi sítí komplet pomocí příkazové řádky:

  • otevřete příkazovou řádku přes Spustit (vyvolaný zkratkou Win + R) a příkaz cmd;
  • zadejte příkaz netsh wlan delete profile name=“*“ (v uvozovkách je hvězdička). Příkaz kopíruje pokyn zadaný přes rozhraní Nastavení, ovšem místo konkrétních profilů maže profily všechny. Jejich seznam v příkazové řádce můžete vyvolat příkazem netsh wlan show profiles.

Když jsme u správy profilů Wi-Fi, není na škodu zmínit ještě jeden příkaz:

  • netsh wlan show profiles name=“jméno profilu“ key=clear

jehož pomocí zjistíme uložené heslo daného profilu, a dále nastavení připojení, bezpečnostní nastavení a informace spojené s daným profilem.