Jak zrychlit internet na Windows?

Windows 8, 8.1 a Windows 10 disponují funkcionalitou Window Auto-Tuning, která má zefektivit síťový provoz. Vzhledem k tomu, že je občas chytřejší než podmínky, v nichž je nasazena, můžete zkusit zrychlit své přenosy tím, že ji vypnete.

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Jak zrychlit internet na Windows?

Jednou z cest, jak zvýšit rychlost internetového připojení, je modifikace služby Window Auto-Tuning. Ta už o dob Windows Vista má optimalizovat síťový přenos pomocí škálování velikosti TCP oken. Ovšem neděje se tomu tak na všech připojeních a konfiguracích. Proto zkusíme službu Window Auto-Tuning vypnout!

Nejdříve se podíváme, zda je služba Window Auto-Tuning spuštěna:

  • spustíme Příkazový řádek jako administrátor (např. vyhledáme „Příkazový řádek“, přes hledání Windows, klikneme pravým myšítkem a vybereme Spustit jako administrátor);
  • v TCP Global Parametrs vyhledáme Receive Window Auto-Tuning Level – pokud je nastaven na normal, služba běží.

A vypneme službu Window Auto-Tuning:

  • v Příkazovém řádku (spuštěném s právy administrátora) zadáme příkaz netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled, jehož přijetí potvrdí systém hláškou Ok.

Porovnat rychlosti před a po vypnutí služby můžeme například ve Webovém testu na webu Netmetr provozovaném společností CZ.NIC. Jeho výhodou je nejen to, že leží v České republice a jeho data budou spolehlivější, než jaká mohou nabídnout zahraniční alternativy, ale i to, že nabízí historii takto provedených měření (na www.netmetr.cz/cs/moje.html), v nichž pak snadno identifikujeme změny v rychlosti připojení.

Pokud by se rychlost nezměnila a chtěli byste nastavení služby Window Auto-Tuning vrátit do výchozí podoby, stačí v Příkazovém řádku s právy administrátora zadat příkaz netsh int tcp set global autotuninglevel=normal.

Veškeré změny nastavení systémových služeb jsou pouze na vlastní nebezpečí.

Zdroje