Lenovo miluje bloatware a bloatware Lenovo

Spojení Lenova a bloatwaru netřeba uvádět, neboť se kauzy zahrnující oba činitele neustále opakují.

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Lenovo a bloatware: spolu a navěky

Kauzy Lenova, bloatwaru a jím způsobovaných děr v zabezpečení nejen instalovaných systémů, ale i počítače, se opakují s pravidelností ignorovaného zánětu. Problém je v samotném přístupu firmy, která ho do svých strojů prostě bude cpát. Veřejně bude dál deklarovat, že už ho tam nedává. A znovu a znovu se budou objevovat nepříjemné obtíže nejen spojené s bloatwarem samotným, ale těžce komplikované i tím, že tento bloatware otevírá zadní vrátka do systémů, které svou přítomností otravuje.

Lenovo nás v posledních letech oblažilo:

  • kouskem Superfish (porovnávač uživatelova prohlížení fotek s databází, která pak nebožákovi servírovala reklamu), jehož síťová nastavení umožňovala napadení počítače;
  • obzvláště rezistentním rootkitem schovaným v Lenovo Service Engine, jenž ještě před nabootováním systému přepisuje systémové soubory Windows a software, jenž se stará o aktualizaci ovládačů, firmwaru a předinstalovaných aplikací Windows;
  • opakovaným šlapáním si na PR jazyk při deklaracích, že bloatware neinstaluje – a instalovalo.

Co se ovšem Lenovu upřít nedá, je schopnost překvapit. Každá kauza měla nové dimenze, každá byla jinak postavena – a nejinak je tomu i teď. Lenovo totiž vydává oficiální doporučení odinstalovat bloatware Lenovo Accelerator Application, který je příčinou závažného narušení zabezpečení počítače. 

Smyslem přítomnosti Lenovo Accelerator Application v systému je urychlení spouštění dalších aplikací Lenova. Krom toho tyto aplikace i automaticky aktualizuje a právě jeho síťové chování umožňuje útočníkovi napadnout systém technikou man-in-the-middle.

Nezvaná strana pak může odposlouchávat veškerou komunikaci uživatele včetně internetového bankovnictví a veškerých finančních transakcí.

Bloatwaru byly ušetřeny pouze ThinkPady a zařízení ThinkStation, mezi nakaženými naopak najdete modely Yoga, Miix, IdeaCentre. V případě, že některý z modelů vlastníte, okamžitě odinstalujte Lenovo Accelerator Application.

Zdroje