Opera 30: Koš záložek, Rychlé náhledy tabů, Boční panel doplňků

Opera 30 – Opera svou třicátou verzi neoslavuje zrovna přehršlí nových funkcionalit. Ale ani úplná bída to není. Přichází s bočním panelem pro rozšíření prohlížeče a rychlým přepínáním otevřených tabů.

Opera: ikona stabilní větve prohlížeče

Obě funkcionality velmi urychlí práci těm, kteří mají běžně otevřeno na pětadvacet webů a často přepínají mezi webovou aplikací, zdroji informací v podobě externích webů, používají nástroje práce s informacemi a výsledek své činnosti chtějí archivovat v podobě ucelených textů.

Pro Instaluj.cz SEO specialista a Daniel Beránek:

Opera 30: efektivní práce s prohlížečem především

Kulatou verzi se tým Opery rozhodl oslavit přidáním bočního panelu, který umožní rychlé přecházení mezi nejrůznějšími doplňky prohlížeče. Práci s ním by také mělo usnadnit okamžité přepínání náhledů otevřených panelů. A nikdo z vás by již nikdy neměl přijít o náhodně smazanou záložku – všechny smazané totiž najdete v Koši záložek.

Rychlá orientace v otevřených panelech

Opera 30 umožňuje rychleji se zorientovat ve velmi mnoha otevřených panelech a zvolit právě ten hledaný. Už dříve zavedla náhledy jednotlivých tabů, které se inicializují po chvilce umístění kurzoru na ouško panelu. Pokud však máte otevřeno pětadvacet takových karet, trvalo by vám velmi dlouho postupné projetí všech náhledů: jednak zdržuje časová prodleva, jednak nutnost přesného zaměření ouška panelu, jehož velikost se s počtem otevřených tabů neustále zmenšuje.

Proto Opera přidala ikonku v podobě dvou úseček a šipky, která po odkliknutí zobrazí výpis veškerých otevřených karet. Projížděním tohoto seznamu se bez prodlení vykreslují náhledy jednotlivých panelů a vy se tak velmi snadno dostane právě k té položce, kterou hledáte. Stejně tak se náhledy zobrazí na klávesovou zkratku CTRL + TAB – ovšem jejich projíždění je mnohem pomalejší než při aktivování pomocí myši.

Boční panel na doplňky

Pro rychlý multitasking byl přidán boční panel na doplňky, které je možno instalovat z Rozšíření Opery určených pro Postranní lištu. Zatím jsou k dispozici různí správci poznámek (např. Google Keep), správci záložek (např. Simple Vertical Tabs) či přístup k externím webům, jako je např. HackerNews.com.

Načítání doplňků z externích zdrojů není nejrychlejší, ani jejich vykreslování není dostatečně přizpůsobeno – právě třeba u Google Keep. Přesto je volba postranního panelu pro umístění ikonek inicializujících doplňky velmi vhodná. Po optimalizaci jejich fungování může jít o velmi efektivní nástroj pro rychlý přechod mezi různými informačními zdroji, nástroji a možností archivace vytvořených poznámek.

Koš smazaných záložek

Nová Opera přidává do záložek i funkci Koše. Veškeré smazané záložky jsou nejprve přemísťovány tam, odkud je uživatel může ještě v případě potřeby obnovit nebo po překontrolování všechny najednou smazat.

Třicátá Opera navíc dále

  • rozšiřuje možnosti synchronizace instancí prohlížeče napříč zařízeními o synchronizaci nastavení prohlížeče;
  • přidává podporu monitorů o vysokém rozlišení pro HTML5 video;
  • aktualizuje na 43. verzi Chomia a Blinku a
  • obsahuje řadu vylepšení stability a oprav chyb.

Opera možná příště překvapí i změnami grafického rozhraní. Podobu desktopových verzí bude totiž napříště určovat Jon Hicks, známý svými pracemi pro Mozillu, Skype a Spotify, který před několika dny rozšířil řady designového týmu prohlížeče.

Zdroje