Opera vytahuje další trumf: úsporu energie

Testovací verze Opery přichází s dalším trumfem v podobě šetření baterie přenosných zařízení. Daří se jí tak mílovými kroky získávat náskok v technologickém závodu s konkurencí.

Opera O logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Opera opět boduje

Opera dlouho vypadala, že jen tak trapně sedí u stolu browserového vývoje, drží plonkové karty a sbírá, co ostatní zahodí. A ona přitom potají kutila trumfy, které teďka vytahuje jeden za druhým. Když vezmeme v potaz jen ty největší karty, tak po již stabilním blokátoru reklam je ve fázi testování integrovaný VPN klient, který následuje neméně vítaný režim úspory energie. Na čem se zakládá?

Opera pro vývojáře dnes přidala fičurku, která více než potěší všechny zaryté unplugged surfaře na noteboocích. Po odpojení od zásuvky se vpravo nahoře vedle adresního řádku objeví ikonka nenabité baterka, která po odkliknutí umožní spustí režim úspory energie Power saver. (Ostatně browser ho sám nabídne při poklesu kapacity baterie pod 20 procent.) Jeho činnost zahrnuje:

  • potlačení procesů neaktivních panelů;
  • optimalizaci plánování časovačů JavaScriptu směrem k nižšímu vytěžování procesoru;
  • automatické pozastavení neaktivních doplňků;
  • snížení vykreslovací frekvence na 30 snímků za sekundu;
  • optimalizaci vykreslování videa a vynucení hardwarové akcelerace pro video;
  • zastavení animací samotného prohlížeče.

Krom operací úsporného režimu lze v Opeře využít i nativního blokování reklam, díky němuž uživatel docílí ještě vyšší úsporu energie. Fungování toho všeho vývojáři vyzkoušeli na Dellu XPS 13 a Lenovu X250 s procesorem Intel Core i7-5600U, 16 GB RAM a 64bitovými Windows 10 v režimu vysokého výkonu.

Použili jsme test Selenium WebDriver načítající 11 oblíbených webů včetně YouTube. Každá stránka byla otevřena v samostatném panelu bez zavírání předchozích. Na stránce bylo pětkrát poscrollováno a pak byla ponechána v nečinnosti po dobu jedné minuty, popisuje Paweł Miniewicz, šéf vývojářů Opery. Tento proces byl opakován tak dlouho, dokud notebooku nedošla baterie. Krom spuštěného režimu úspory energie byl povolen i blokátor reklam. A výsledky? Google Chrome vyšťavil baterku za 1 hodinu a 56, standardní Opera za 1 hodinu a 58 minut, Opera s aktivním blokátorem reklam a režimem Power saver za 2 hodiny a 56 minut.

První testy jsou tedy velice slibné, jak se fičurce bude dařit, usoudíme z jejího probojování do stabilní verze. Každopádně Opera opět dokázala zaujmout a vytáhnout nečekanou a přitom velmi vítanou na poli, které pomalu zatuchávalo mírným pokrokem v mezích únosnosti udržení pozornosti.

Zdroje