QuickTime na Windows je nebezpečný

QuickTime pro Windows obsahuje kritické zranitelnosti umožňující převzetí kontroly nad počítačem a jeho výrobce (Apple) Windows verzi nadále nepodporuje – ani nezáplatuje.

Windows 10 logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Odinstalujte QuickTime, doporučuje i Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA

Nestává se často, aby bezpečnostní varování týkající se softwarových zranitelností rezonovalo i z nejvyšších vládních kruhů. S posledními zranitelnostmi nultého dne programu QuickTime se to ovšem má jinak. Americké Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vydalo oficiální varování, v němž důrazně doporučuje odinstalování QuickTime ze systémů Windows.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států dopřálo síly svého hlasu varování pocházející od bezpečnostních expertů Trend Micro a výzkumného programu Zero Day Initiative. Ti poukazují:

  • jednak na dvě nové zranitelnosti nultého dne (ZDI-16-241 a ZDI-16-242), které umožňují vzdálené spuštění kódu potenciálně vedoucí k infikaci počítače, ztrátě kontroly nad ním a ztrátě dat;
  • jednak na ukončení podpory programu QuickTime pro Windows ze strany Applu. To znamená, že Apple již tyto aplikace nebude záplatovat a dotčené systému budou trvale zranitelné těmito chybami v zabezpečení.

Závěr vyvozuje Christopher Budd z Trend Micro, mající na starost globální IT hrozby: „Aktuálně nevíme o aktivním zneužívání či útocích na tyto zranitelnosti. Nicméně jediným způsobem ochrany před těmito a dalšími zranitelnostmi Apple QuickTime pro Windows je odinstalace tohoto programu.“

Celá situace se týká pouze Windows verze QuickTimu, QuickTime v OS X zůstává nadále podporován, záplatován a ochráněn. Jak QuickTime pro Windows odinstalovat, poradí sám Apple.

Zdroje