Skype v Edgi bez pluginů

Skypu stačí ORTC a prohlížeč Microsoft Edge – bohužel kompatibilita s WebRTC ostatních prohlížečů zatím veškerá žádná.

Microsoft Edge

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Webový Skype v Edgi bez pluginů

Webový Skype již umožňuje videovolání bez jakýchkoliv rozšíření přímo v prohlížeči – i když zatím pouze v prohlížeči Microsoft Edge. Používá k tomu nativní technologii Edge ORTC, jejíž jediným problémem je to, že ji používá právě jenom Microsoft Edge. Ostatní prohlížeče se webového Skypu dočkají v momentě, kdy dojde ke sjednocení/prolnutí či nalezení kompatibility mezi edgeovským ORTC a chromě mozillím WebRTC. Nakolik si tedy s momentálním Skype for Web zavoláme?

Nativně podporovaný, webový Skype bez doplňků spustíme v prohlížeči Microsoft Edge systému Windows 10 sestavení 10586 a vyšším. Ovšem protistrana musí disponovat buď stejně vybaveným systémem, nebo poslední verzí desktopového či mobilního klienta. Jinak nás Skype vyzve k doinstalaci pluginu.

Krom velmi omezené kompatibility mezi různými instancemi Skypu a webového Skypu, naráží širší uplatnění aplikace na konflikt mezi různými verzemi technologie Real-Time Communication používanými různými prohlížeči. Zatímco Firefox a Chrome implementují WebRTC, Microsoft, jeho prohlížeč a Skype for Web podporují verzi ORTC (označovanou také coby WebRTC 1.1).  Vývojáři Google Chromu na podpoře ORTC pracují, nicméně v prohlížeči zatím implementována není.

Doufejme, že aktuální webový Skype je víc než jen technologickou ukázkou. Snad k překročení problémů s kompatibilitou a uživatelé budou moci Skype využívat i mimo velmi omezené aplikačně-systémové prostředí. Sami vývojáři Skypu deklarují snahu dosáhnout interoperability s ostatními prohlížeči, jmenovitě právě s Firefoxem a Chromem.

Zdroje