Vývojářské Vivaldi najíždí na delta updaty

Už žádné strachy o FUP. Delta updaty vývojářského Vivaldi budou mít velikost pouze rozdílu staré a aktuální verze…

vivaldi logo prohlížeče

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Vivaldi uvádí delta updaty

Tým vývojářů prohlížeče Vivaldi se rozhodl inovovat aktualizační proces. Ten by pro příště neměl být problémem ani pro uživatele na účtovaných připojením, neboť by se měla zásadním způsobem změnit velikost aktualizací. Browser již nebude stahovat celou instalaci znovu, nýbrž stáhne aktualizaci v podobě rozdílu mezi aktuální a povýšenou verzí. Tento způsob aktualizací dostal jméno delta updaty.

Pokud aktualizujete prohlížeč Vivaldi z vývojářské verze 1.5.626.8 na 1.5.627.3, můžete si povšimnout, že se aktualizace stahuje krátce a instaluje rychle. Může za to nový aktualizační systém delta aktualizací, díky jemuž se už nestahuje kompletní instalace nové verze browseru, ale pouze rozdíl mezi starou a novou verzí. A ten může být opravdu maličký…

Jak moc maličký, ptá se VRuarí Ødegaard, vývojář Vivaldi, aby si sám vzápětí odpověděl: No, typická sada změn mezi dvěma povýšeními, týden od sebe vzdálenými, je tak malá, že by se vešla i na 3,5palcovou disketu [tj. 1,44 MB]. Pravdu říct, aktuální update pro 32bitová Windows, je dokonce menší než velikost výše zobrazeného obrázku 3,5palcové diskety.

Díky této změně již uživatele Vivaldi nebudou muset čekat s upgradem na neomezené připojení a s klidem v duši mohou upgradovat i na zpoplatněných připojeních. Prvními poctěnými delta updaty jsou uživatelé Windows, implementace pro Mac OS a Linux se teprve připravují.

Zdroje

  • Vivaldi
  • Vivaldi Blog