Windows 10 Redstone opožděný, rozdělený

…aneb zas Microsoft nestíhá, zdržuje a marketingově emuluje…

Windows 10 logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 10 Redstone se opožďuje, nicméně z něj budeme na větvi

Velký update desítek Redstone se rozpadá a opožďuje. A to nemálo. Všechny slibované funkcionality prý budou dostupné až na jaře roku 2017. Redstone se totiž rozpadne na Redstone 1 – který nebude obsahovat vše, co Microsoft slíbil, nicméně by měl stihnout dříve deklarovaný termín léta 2016 – a Redstone 2, již zahrnující vše slíbené, ovšem uvedený až na jaře. Patrně, aby zmírnili nechuť fanoušků systémů (a v rámci mistrného marketingu), začali programoví manažeři Windows pípat tweety, dle kterých budoucí funkce Windows zcela změní naši zkušenost se systémem a budeme z nich úplně na větvi…

Za rozdělení Redstonu na dvě aktualizace nese vinu špatně odhadnuté množství práce na jádru OneCore, které má pohánět všechny varianty Windows bez ohledu na platformu: počítače, tablety, telefony, herní konzole i jakákoliv další nasazení systému. Při programování OneCore navíc byly odhaleny interní chyby, které je třeba sanovat časově náročnými opravami. Proto se veškerá práce soustředila na odladění jádra OneCore a interního fungování systému, aby se stihl termín v podobě updatu Redstone 1, zatímco veškeré sic slibované, ovšem sekundární funkcionality byly odloženy na update Redstone 2.

Ještě před pár týdny se zdálo, že vydání obou povýšení bude kopírovat uvolnění samotných Windows 10 a prvního updatu Threshold 2. Tedy, že vyjdou v červnu a listopadu. Microsoft ovšem nyní Redstone 2 opožďuje na jaro 2017, a to z důvodu, aby byl uveden současně:

  • s novou generací hardwaru (např. procesory Intel Kaby Lake či AMD Zen);
  • s novou generací kompletních zařízení (např. tablety Microsoft Surface);
  • se zcela novými zařízeními, jako má být Surface Pen či možná i Surface Phone.

Spojení Redstone 2 a nových zařízení by mělo vyústit v plně funkční aplikace autentizační technologie Windows Hello či Continua – nástroje umožňujícího jednak plynulý přechod mezi zařízeními s instalacemi Windows téhož uživatele, jednak používání smartphonu coby plně funkčního počítače.

Aby odlehčili atmosféře dalšího zpoždění nových funkcí Windows, či jen v rámci mistrně vedeného marketingu, který neustále nažhavoval komunitu před uvedením samotných Desítek, tweetli dnes programoví manažeři Microsoftu Rich Turner a Scott Hanselman zprávičky:

Konečně jsem se dostal k tomu, abych si prohrál s novými fičurami Windows 10. Všichni z nich budete naprosto na větvi, až je uvidíte.
Tyhlety fičurky (a to vím, protože s nimi pomáhám) změní úplně všechno. Beze srandy. To si ani nedovedete [představit].

Jaké přesně funkce, v jaké podobě a jak změní naší interakci s Windows sice pánové Turner a Hanselman neupřesnili, ale jak posléze první z nich prozradil, dozvíme se více na vývojářské konferenci Build 2016, která proběhne již na přelomu tohoto března a dubna.

Zdroje