Windows 10: jak zabránit únikům dat přes USB?

Zablokovat kopírování dat na USB se dá ve Windows 10 lehkou úpravou registru.

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Jak zabránit kopírování dat na USB ve Windows 10?

Chcete-li zabránit nechtěnému úniku dat, není na škodu v některých prostředích zakázat jejich kopírování na USB disky. A jak na to? Třeba tak, že USB úložiště budeme chránit před zápisem. Proto uděláme pár změn v systémovém registru.

Abychom ochránil USB úložiště před zápisem, a tím potažmo zabránili kopírování dat ze systému právě na tato úložiště:

  • otevřeme Editor registru (přes Spustit [vyvolané Win + R] zadáme příkaz regedit);
  • navigujeme editorem k položce HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control;
  • kliknutím na ní přes pravé myšítko vytvoříme v položce Control nový klíč (viz obr.) a nazveme ho StorageDevicePolicies;
  • v položce StorageDevicePolicies vytvoříme novou položku: klikneme na pravou stranu Editoru registru do prostoru otevřeného StorageDevicePolicies a přes pravé myšítko vybereme Nový – Hodnota DWORD (32bitová) – novou hodnotu nazveme WriteProtect a nastavíme Údaj hodnoty na 1.

Všechny úložiště připojená přes USB jsou okamžitě konfigurována režimem Jen pro čtení. U souborů a adresářů na těchto úložištích zmizí volby Nový a Odstranit, ale hlavně už nelze z počítače kopírovat obsah na tato USB úložiště.

Abychom odstranili tuto ochranu proti zápisu a opět povolili kopírování obsahu počítače na úložiště, navigujeme zpět ke klíči HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies a změníme Údaj hodnoty hodnoty WriteProtect na 0.

Zdroje

  • Microsoft