Windows 7 SP 2 je venku

Microsoft vydal tzv. pohodlnostní update pro Windows 7 Service Pack 1, který okamžitě získal přízvisko Windows 7 Service Pack 2. Zahrnuje veškeré aktualizace od vydání SP 1 až do dubna 2016 a je aplikovatelný i na Windows Server 2008 R2 SP 1.

Microsoft: logo společnosti

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 7 dostanou pohodlnostní aktualizaci

Microsoft překvapivě vychází vstříc uživatelům starších verzí svého operačního systému s nově zabaleným balíčkem (prý) veškerých aktualizací. Uvedení Windows 7 do plně záplatovaného stavu by už tak nemuselo obnášet den a půl stahování a instalování miliónu aktualizací sedm let starého systému. Místo toho bude stačit stáhnou aktualizaci jednu – tzv. Windows 7 Service Pack 1 convenience rollup.

I když Microsoft souhrnný update nazývá kapku krkolomně Windows 7 Service Pack 1 convenience rollup, komunita ho okamžitě překřtila na mnohem smysluplnější Service Pack 2. Najdete ho pod kódovým označením KB3125574 v Katalogu služby Microsoft Update.

Nathan Mercer z marketingového týmu Windows tvrdí, že:

obsahuje veškeré bezpečností a jiné záplaty uvolněné od doby vydání Windows 7 Service Pack 1 až do dubna roku 2016. Po instalaci této souhrnné aktualizace budete potřebovat pouze updaty systému od dubna 2016.

Pohodlnostní balíček je aplikovatelný nejen na Windows 7 SP 1, ale také na Windows Server 2008 R2 SP1. Jeho instalace vyžaduje 4 GB volného prostoru, po nainstalování zabere pouze 1 – 2 GB místa podle edice a verze systému.

Dle všeho neobsahuje tolik nenáviděnou pobídku k přechodu na Windows 10. Naopak však – dle ohlasu komunity – jsou zde přítomné aktualizace obsahující nenáviděné telemetrické funkce – například:

  • KB3068708
  • KB3075249
  • KB3080149

Mnozí postrádají volitelné updaty aplikačního prostředí Microsoft .NET Framework, na něž chybí souhrnná aktualizace a je ho nutno postupně updatovat ze starších verzí.

Krom Service Packu 2 softwarový gigant oznámil, že bude měsíčně uvolňovat kumulativní aktualizace pro Windows 7, 8.1, Server 2008 a 2012. To sice na jednu stranu redukuje počet aktualizací, na stranu druhou to znamená, že všechny aktualizace krom bezpečnostních se budou vydávat v jednom nedělitelném balíčku a uživatel tak nebude mít možnost eliminovat aktualizace, které sám považuje za nežádoucí.

Zůstávat u Windows 7 či přejít na Windows 10?

Vzhledem k tomu, že brzo skončí nabídka bezplatného povýšení na Windows 10, je spíše na místě přehodnotit přístup k upřednostňování pomalu zastarávajícího Windows 7 před plně aktuálním systémem. I telemetrické funkce Windows 10 slouží primárně k obsluze a správě systému Microsoftem, nikoliv ke sběru citlivých informací zneužitelným proti uživatelům. Navíc jsou Desítky mnohem použitelnějším systémem než třeba Windows 8.

Nákup Windows 7 je aktuálně cestou k pořízení nových Windows 10 až do 29. července 2016. Navíc se dá cenově optimalizovat pomocí druhotné licence (přeprodávaný, většinou zcela nepoužívaný software), jehož ještě levnější variantou je tzv. použitá druhotná licence. Ta bývá i o třetinu levnější než nepoužitá druhotná licence. Taková licence byla používána, aktuálně se nevyužívá, a je zcela legálně přeprodávána. Takový systém pak stačí aktualizovat o Service Pack 1 a pak už přímo updatovat na Windows 10.

Windows 7 Service Pack 2

Zdroje

  1. Microsoft
  2. ZDNet.com
  3. Windows for IT pros
  4. Microsoft Support