Windows Unlock: když Vám hesla nevoní

Hesla Vám nevoní, hlava si je nepamatuje, prsty při nich škobrtaj´ a Vy raději bastlíte cestu do systému různými udělátky? Nu – i na Vás v Redmondu mysleli a všude tam, kde pofičí Windows Hello (aka biometrická autentizace) budete moci zprovoznit Windows Unlock – funkci, která se v podstatě rovná autentizaci zařízeními v blízkosti.

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows Unlock: odemkněte vším po ruce

Odemykání počítače heslem je vcelku běžné. Odemykání otiskem prstu se parciálně šíří u high-endových smartphonů a v korporátním prostředí. A funkce typu Windows Hello slibují odemykání pomocí biometrických údajů – třeba patřičným šklebem na právě probuzený počítač. Množina funkcionalit Windows Unlock by tento výčet autentizačních způsobů měla ještě rozšířit.

Funkcionality Windows Unlock využijí k odemykání počítače spárovaná zařízení. Pomohou tedy všem těm uživatelům, kteří nemohou či nechtějí zadávat hesla, zároveň nedisponují hardwarem pro ověření otisku prstů či sejmutí biometrické identifikace pomocí Windows Hello, ale ani nechtějí nechat své systému volně přístupné.

Konkrétní operační systém se spáruje s dalšími zařízeními uživatele pomocí aplikačního rámce Companion Device Framework. Uživatel pak bude moci odemknout operační systém:

  • zmáčknutím mezerníku a odsouhlasením notifikace, která mu přijde na smartphone spárovaný prostřednictvím Bluetooth;
  • máchnutím spárovaným zařízením nad NFC čtečkou počítače;
  • zmáčknutím tlačítka spárovaného zařízení připojeného k počítači pomocí USB či třeba
  • vykonáním specifických úkonů s nositelnými prvky typu fitness náramky Microsoft Band 2 – třeba zatleskáním.

Aplikace, které budou chtít Windows Unlock využít, budou muset prokázat zabezpečení aplikace a její komunikace se systémem, přihlašování a obrany proti napadaní zákeřným malware v rámci schvalovacího procesu Microsoftu. Integrace aplikace do Companion Device Framework bude vyžadovat:

  • univerzální aplikaci pro spárovatelné zařízení, stáhnutelnou z Windows Store;
  • schopnost vytvářet a generovat 256bitové šifrovací klíče pro autentizační zprávy na straně spárovaného zařízení;
  • správné nastavení služby Companion Authenfication Service běžící na Windows 10, která zajistí funkci celého Windows Unlock. Ta navíc bude vyžadovat ověřením PINem pokaždé, když bude k systému připárováno nové zařízení.

I když prvotní návrhy uplatnění nevypadají úplně uživatelsky vstřícně, Windows Unlock patrně nabude na použitelnosti uvedením do praxe a dolaďováním konkrétních realizací.

Zdroje