APFS: souborový systém Applu dohání přítomnost

APFS (alias Apple File System) přináší mnoho funkcionalit, které se od systémů dneška žádají… 

Apple: ikona společnosti

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Apple uvede nový souborový systém APFS

Apple v příštím roce nahradí 30 let starý HFS systém novým souborovým systémem Apple File System (APFS). Ten si lépe poradí s ukládáním dat na SSD disky, bude nativně šifrovaný, poradí si s řídkými soubory, rozliší stejnojmenné soubory s velkými a malými písmeny, dokáže flexibilně pracovat s velikostí diskových svazků…

Souborový systém APFS budou moci využít všechny platformy a příslušné verze operačních systémů Apple: tedy macOS, iOS, watchOS a tvOS. Přináší mnoho nových funkcí a změn oproti předcházejícímu systému HFS+.

Šifrování

APFS je obecně zaměřen na zabezpečení a zachování soukromí svých uživatelů. Nativně podporuje šifrování, nebude tedy už třeba šifrovat pouze celý disk pomocí aplikace FileVault. Šifrování lze využívat třemi způsoby: bez šifrování, šifrování celého svazku pomocí jednoho klíče a multiklíčového šifrování. Při multiklíčovém šifrování budete moci zašifrovat vlastním klíčem každý soubor, skupinu souborů dle koncovky a metadata. V závislosti na hardwaru bude využita buď šifra AES-XTS nebo AES-CBC.

SSD a flashová úložiště

Největší slabinou HFS+ je špatná podpora SSD a flashových zařízení, zvláště příkazu TRIM, který přestal být používán pro disky třetích stran už v systému OS X 10.9 Mavericks. Vinou toho byla značně omezena rychlost a následně i životnost SSD disků, které nedodával sám Apple. Právě toto by se mělo s příchodem APFS změnit, a uživatelé by měli bez problémů používat i SSD disky třetích stran.

Sdílení diskového prostoru

Funkce Space Sharing umožní uživateli mít na jednom disku více diskových oddílů, které budou sdílet veškerý volný prostor. Fakticky tedy nebudou mít pevně zvolenou velikost, ale systém bude jejich velikost zvětšovat v závislosti na množství ukládaných dat. Diskový oddíl A o velikost 10 GB a oddíl B o velikost 20 GB tak budou mít k dispozici 70 GB volného prostoru z celkové rozlohy disku o 100 GB.

A další fičury

APFS se nezastavuje jen u zmíněných funkcionalit, a přidává další – tu více, tu méně podstatné:

  • podpora řídkých souborů – systém už nebude zapisovat nulové bajty jednotlivě, ale pouze jako metadata o délce shluku nulových bajtů;
  • snapshots – snímky – systém bude průběžně vytvářet snímky souborového systému pokaždé, kdy se tento změní. Díky tomu bude výrazně usnadněna obnova a zálohování dat;
  • clones – klony – budou přepisovatelné soubory (na rozdíl od snímků, které jsou vytvářeny ve verzi pouze ke čtení), snímající soubory a adresáře. APFS nebude čekat na pokyn ke kopírování, ale bude vytvářet klony rovnou, což usnadní sledování změn souborů a vracení se k jeho předchozím verzím;
  • case sensitive – rozlišení malých a velkých písmen – složka APFS bude moci obsahovat stejnojmenné soubory s různě velkými písmeny např. Podmínky.doc a podmínky.doc.
  • deduplikace – duplikované soubory nebudou zabírat 2násobek velikosti prostoru originálu. Místo toho bude kopie přistupovat k datům originálu.

Na rozdíl od HFS+ je nový systém APFS 6 bitový a používá nanosekundové značky místo sekundových. Aktuálně je dostupný pouze ve vývojářské verzi příštího macOS Sierra. Zatím jej není možno použít coby disk bootovací, ani pro funkce typu Time Machine, Fusion Drive a nepodporuje šifrování pomocí FileVault.

Zdroje: TheNextWeb.com, TheHackerNews.com, Apple