Apple ResearchKit: výzkumná respondence pomocí mobilních appek

Apple a spolupracující výzkumná střediska přišli s iniciativou ResearchKit, která zmnohonásobí velikost výzkumných vzorků medicínských průzkumů. Celá myšlenka je založena na lásce uživatelů smartphonů ke svým miláškům. Z nízkoprahovosti této interakce pracovní skupina vyvodila, že by mohla získat x-krát větší výzkumný vzorek než z jiných respondenčních platforem.

Apple: ikona společnosti

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Apple ResearchKit: multiplikace vzorku medicínského výzkumu

Apple chce pomoci s náborem co největšího počtu zkoumaných osob. Jedním způsobem, jak to udělat, je využít aplikace pro smartphony. Jednak jsou uživatelů smartphonů milióny, jednak jsou ti velmi vstřícní vůči interakci se svými miláčky. Kde nasazení projektu ResearchKit najde uplatnění?

Apple v rámci svého Keynote představil také projekt ResearchKit – open-source nástroj, který by měl výzkumníkům medicínských oblastí usnadnit sběr dat díky získání co největšího počtu respondentů do jednotlivých výzkumů. V mnohamiliónovém rozšíření iPhonů po světě vidíme příležitost, jak velkému počtu lidí umožnit zapojit se a přispívat do lékařského výzkumu, říká viceprezident Applu Jeff Williams.

ResearchKit je platforma navržená tak, aby spolupracovala s applovským softwarem HealthKit, který umožňuje zdravotním a fitness aplikacím sbírat data typu váhy, krevního tlaku, hladiny cukru a frekvence používání inhalátoru na astma. ResearchKit tyto kapacity ještě znásobuje o možnost přístupu k datům akcelerometru, mikrofónu, gyroskopu a GPS. Jejich pomocí mohou výzkumníci monitorovat parametry chůze pacienta, jeho motorické postižení, fyzickou kondici, řečové projevy a paměť.

Několik předních výzkumných center – v čele se Stanford University School of Medicine a Icahn School of Medicine at Mount Sinai – se již zapojilo do vývoje programů, které pomohou sledovat stav pacientů a kontrolních skupin. Aktuálně jsou hotové aplikace pro výzkum:

ResearchKit poslouží nejen sběru dat mnohonásobně větších zkoumaných skupin, ale umožní i cílenou diverzitu vzorku v souladu se speciálními výzkumnými designy. Navíc tak eliminují nešvar medicínských výzkumů posledních let: malý výzkumný vzorek posbíraný od respondentů lokálně blízkých výzkumným střediskům.

Aktualizováno

Vstřícný vztah uživatelů iPhonů k aplikacím a tedy i schopnost takto rekrutovat respondenty výzkumů se potvrdily. Standfordská univerzita hlásí 11 000 nových uživatelů aplikace MyHeart Counts za prvních 24 hodin. Běžně by nábor 10 000 respondentů vyžadoval rok práce 50 různých výzkumných středisek po celé zemi, poznamenává Alan Yeung, šéf střediska Stanford Cardiovascular Health.

Samozřejmě se ozývají i hlasy kritické. Upozorňují na to, že samovýběr participantů může značně zkreslit data: Mohou, ale nemusí mít dané obtíže – a mohou, ale nemusí reprezentovat typického pacienta. To může vést k informačnímu šumu a rozptýlení, upozorňuje profesorka Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice Lisa Schwartz.

Zdrojem informačního šumu může být špatná interakce se zařízením (přehmaty při volbě odpovědi). Z metodologického hlediska zase nedochází k výběru reprezentativního vzorku účastníků (například majitelé iPhonů mívají vyšší vzdělání a příjem než uživatelé Androidů). Dalším intervenujícím faktorem jsou lživé odpovědi na dotazníky. Na druhou stranu to mobilní aplikace vyvažují kapacitou zaznamenávat a odesílat fyziologické údaje, aniž by s nimi zkoumaná osoba přišla do styku – a mohla je zkreslit.

Zdroje