Apple Watch se možná dočkají i ZKÁZY

Když dev´s z FB nemají co na práci, pořádají hackathon. A když chcou za pár hodin zvládnou zadání, třeba i vyhrát, ale hlavně se pobavit – portují DOOM i na Apple Watch.

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

DOOM 1 ožívá na Apple Watch

Legendární vyvražďovačka démonů je oblíbeným prostředkem exhibice hackerských či programátorských schopností. Zatímco ty první nedávno posloužily bezpečnostnímu expertu Michaelu Jordonovi k demonstraci zranitelnosti webově přístupné tiskárny, nyní ty druhé umožnily vtípek duu vývojářů Facebooku v podobě portace DOOMu na chytré hodinky od Applu.

Když se vývojáři největší sociální sítě nudí, uspořádají hackathon (maratón projektů na určité téma vyžadující kombinaci IT schopností – s vývojářskými, programátorskými a schopnosti oblasti IT security v čele). Alespoň ti z Tel Avivu, coby druhého největšího města státu Izrael. A tentokráte si ho střihli na téma hackování věciček běžících na iOS.

Apple právě vydal beta verzi svého watchOS2 [operačního systému chytrých hodinek Apple Watch], která umožňuje spouštění nativních aplikací v systému, a my si řekli, že by mohla být sranda naportovat do něj DOOMa, říká za oba výtečníky Lior Tubi. Společně s Mehdi Mulanim se pustili do práce – a šli do toho po stezce nejschůdnější: Vzhledem k tomu, že jsme na to měli jen pár hodin, nám došlo, že nejlepší bude zkusit to s nejjednodušší verzí DOOMa, kterou jen najdeme. Po krátkém hledání padla volba na nDoom, který se zdál optimální. Vždyť to běží i na grafických kalkulačkách, takže by to mělo běžet i na hodinkách – je tak?

O několik hodin později a po neustálém padání aplikace, se rozhodli věřit, že to nakonec snad i rozběhnou. Po opravě několika prvních pádů jsme se rozhodli věřit, že počet pádů přece musí být konečný a že se s nimi vypořádáme za těch pár zbývajících hodin. Museli už jen pochopit vnitřní běh DOOMu, sladit smyčku jeho běhu s prostředím, vymyslet, jak na grafický výstup, uzpůsobit ovládací prvky tak, aby se vešly na hodinky, vyladit výkon a odstranit stále nejasné pády.

Nakonec se výsledek dostavil, jak je vidět na natočeném videu, i když tapaní všude možně po 1,5palcovém displeji asi nebude pro každého. A kam se úmysly Tubiho a Mulaniho zatoulají příště? Kávovar s barevným dotykovým displejem na nás furt v kanclu kouká – s takovým očekáváním… takže zase příště na hackathonu!

Zdroje