Avast Antivirus Frí jen základní je prý

Avast Antivirus Free 2016 nabízí základní antivirový sken + rezidentní štíty, více utilit a snad i větší zabezpečení, aby člověk pohledal ve verzích placených.

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Avast Free Antivirus 2016: bezplatný příslib placených funkcí

Avast Free Antivirus 2016 přináší základní antivirové kontroly doplněné o rezidentní štíty. Aplikace sama je spíše příslibem funkcí a pozvánkou k jejich zakoupení v placených verzích Avastu.

Bezplatný antivir od Avastu se instaluje pomocí tzv. live instalátoru, který je sám o sobě maličký, protože si vše potřebné stahuje až při instalaci samé. Před instalací pouze ponecháme jazykem prostředí Češtinu (pokud nechceme jiný) a přizpůsobíme podobu aplikace odebráním instalovaných komponent (ve výchozím nastavení se instalují všechny), případně ještě modifikujeme uložení programu.

Instalace je v mžiku hotová, můžeme ještě restartovat počítač, aby byl antivirus plně funkční – i když si o to program sám neříká. Avast nás přivítá hláškou, že jsme chráněni, prohlášením o sběru provozních informací aplikace, nabídkou stažení androidí verze sebe sama a nakonec nás přece jen pustí na startovní obrazovku. Ta nás okamžitě láká ke zvýšení zabezpečení přidáním funkce firewall…

…což je ale obchodní nabídka Avast Internet Security, obohaceného o další ochranné moduly oproti free antiviru. Pokud chceme ponechat bezplatnou verzi Avastu, musíme se zaregistrovat – tedy pouze vložit svůj email.

Pod nabídkou Test najdeme nejen klasické virové testy (Rychlý, Úplný, Test výměnných médií, cílený a Test po restartu), ale také testy:

  • Hledat doplňky prohlížečů – lustruje rozšíření browserů. Jednak zachytává ty, které trpí zranitelnostmi, jednak ty, které mají špatnou reputaci např. z důvodů zbytečného vytěžování systémových prostředků. V poskytnutém náhledu pak uživatel může posoudit doplňky právě dle jejich reputace a případně je odstranit.
  • Hledat zastaralý software – kontroluje aktuálnost nainstalovaných programů. Zastaralé aplikace je možno aktualizovat přímo z rozhraní antiviru. Navíc Avast nabízí automatizaci kontroly a instalování veškerých aktualizací. Používání zcela aktuálního softwaru je přitom mnohými bezpečnostními odborníky považováno za okolnost zcela klíčovou vzhledem k zabezpečení systému.
  • Hledat síťové hrozby – testuje prvky domácí sítě – např. počítač sám, router poskytující Wi-Fi připojení a další připojená zařízení.
  • Hledat výkonnostní problémy – skrývá klasickou čistící a výkon optimalizující utilitku, jejíž odklikání ovšem vede pouze do Obchodu aplikace vyzývajícího k zakoupení.

Nástroje

Nástroje ve free verzi postrádají firewall a sandbox. K dispozici máme:

  • SecureLine VPN – nabízí stažení klienta k provozu VPN připojení. Ve free verzi je dostupný pouze zkušební přístup k VPN omezen 30 dny používání. Připojení VPN se hodí všude tam, kde musí uživatel zabezpečovat síťové spojení – například na otevřených Wi-Fi hotspotech.
  • Vzdálená asistence – umožňuje vzdálené připojení k počítači člověku, který nám má pomoci např. vyřešit bezpečnostní problém. Využívá k tomu instancí Avast na obou počítačích a kódu generovaného ke spojení.
  • Statistika – nabízí pohled na aktuálně běžící rezistentní ochrany, náhled provozu jednotlivých modulů a statistiky aplikace a jejích zásahů vůbec.
  • Záchranný disk – stažení a vytvoření spustitelného média (CD, USB) pro spuštění počítače v live systémem vybaveným antivirovými nástroji. Tento záchranný disk se využívá pro detekci a likvidaci zvlášť zákeřných typů malwaru (např. rootkitů), které nelze v běžně spouštěném Windows odhalit a zničit.

Hesla

Hesla je nástroj pro správu, kontrolu síly a další práci s hesly. V základní, bezplatné aplikaci Avastu nabízí bezpečné šifrování, synchronizaci, automatické vyplňování a generování silných hesel.

Nastavení Avast Free Antivirus

Nastavení aplikace umožňuje nejen podrobnou konfiguraci jednotlivých modulů, ale také jejich kompletní vypnutí. Díky tomu může uživatel použít program nejen k velmi důkladné antivirové kontrole celého systému, ale také posléze povypínat různé moduly, zakázat provádění některých úloh po startu počítače a vůbec si Avast přizpůsobit tak, aby o jeho přítomnosti v systému ani nevěděl.

Avast Free Antivirus 2016

Avast Free Antivirus nabízí základní antivirovou aplikaci dovybavenou rezidentními štíty. Pokud bychom ji měli zvažovat coby nástroj zabezpečení, měli bychom ji doplnit alespoň firewallem (či se spolehnout na firewall systémový).

Výhody Avast Free Antivirus

  • čeština, přehlednost, jednoduchost
  • široká nastavitelnost
  • nenáročnost na systémové prostředky

Nevýhody Avast Free Antivirus

  • naprosto základní ochrana
  • nutnost dovybavit firewallem

Základní bezplatná verze funguje spíše jako ukázka programu a pozvánka k nasazení placených verzí v podobě Avast Internet Security či Avast Premium.

Zdroje
  • Avast