Avira Browser: Chromium posilněné o zkušenosti a databáze AV giganta

Avira poupraví Chromium tak, aby jej i oprávněnou paranoiou nedotčený uživatel mohl běžně užívat k operacím s citlivými daty – do podoby eponymního prohlížeče Avira Browser.

SEO specialista a copywriter Daniel Beránek

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Avira chystá zabezpečený Avira Browser

Antivirová Avira chystá vlastní Avira Browser. Není první z bezpečnostních firem snažících se poskytnout co největší zabezpečení uživatelům i při brouzdání. Mnoho jiných nabízí v rámci svých balíčků prohlížeče určené pouze k obsluze internetového bankovnictví a finančních služeb – vlastní browser pak poskytuje třeba společnost Comodo. Jak chce zabezpečený prohlížeč pojmout Avira?

Avira potřebu bezpečnostně vyladěného browseru zdůvodňuje: „V dnešní době se počítač používá hlavně k brouzdání na internetu prostřednictvím prohlížeče. Infrastruktura internetu je řízena mnoha různými subjekty jako jsou routery, DNS servery, servery… Weby obsahují spoustu prohlížeči spustitelného kódu a rozličné datové formáty (od HTML, JS, CSS přes PNG, SVG až po video formáty). To všechno vytváří neuvěřitelně komplexní a navzájem propojený systém, který je užíván k distribuci velkého objemu hodnotných informací typu finančních transakcí, online bankovnictví, zdravotního výzkumu… Je to, jako bychom jen čekali, až dojde ke katastrofě.“

Avira Browser má být postaven na projektu svobodného prohlížeče Chromium. Využije nejen různé bezpečnostně zaměřené doplňky typu NoScript (používaného např. v Tor Browseru), ale nabídne především režim autopilota, který zabezpečí i běžného uživatele bez znalostí potřebných ke stažení a nastavení nejrůznějších ochranných utilit. Autopilot by měl automatizovat opakující se úkoly, zužitkovat zkušenosti antivirových laboratoří v boji s malwarem a využít obrovských databází virových hrozeb bezpečnostního giganta.

Avira nechápe své úsilí coby kritiku ostatních producentů prohlížečů: „Vývojáři browserů (Mozilla a její komunita, Google a jeho komunita, Microsoft) vkládají množství prostředků do zabezpečení prohlížečů. A dosahují velmi působivých výsledků… Ale množství internetových hrozeb se nezmenšuje – je tu phishing, nezabezpečené Wi-Fi připojení, samospouštějící se útoky malwaru, sledování uživatele napříč internetem – na co si jen vzpomenete. A tomu všemu je třeba zamezit.“ Vývojáři Aviry toho chtějí dosáhnout zabezpečení především třech momentů datového toku:

  • klienta – tedy uživatele a jeho počítače – pomocí detekce a blokování útoků na něj;
  • internetové infrastruktury (např. Wi-Fi připojení) pomocí šifrování typu end-to-end;
  • útočných serverů (např. těch snažících se phishing) jejich identifikací a zablokováním.

Avira Browser bude dostupný pro hlavní desktopové platformy Windows, OS X a Linux. Zatím je ve fázi beta testování – vyzkoušet ho ovšem můžete až poté, co se přihlásíte do komunity Avira Beta Center a bude vám po žádosti zpřístupněn. K testování se můžete zaregistrovat přímo na stránce Avira Beta Center.

Zdroje