Avira Internet Security Suite: optimální řešení pro ty, kdož nenávidí svůj čas

Jak bezelstně může uživatel zahodit dvě hodiny produktivního času, dokazuje pokus instalovat deklarovaně bezplatný trial Avira Internet Security Suite… A navíc nejen to.

Suita Avira Internet Security nabízí hned na úvod výběr bezpečnostních utilit, které míníme používat, zvýšení své i obecné bezpečnosti zapojením se do sítě Avira Protection Cloud a to, zda chceme vždy ručně potvrzovat odesílání vzorků podezřelého kódu do laboratoří Aviry. Po odsouhlasení licenčních podmínek se můžeme pustit do instalace, ale ouvej…

Avira Internet Security Suite - požadavek licenčního kódu

…ono to vypadá, že balík Avira Internet Security v plné kráse nevyzkoušíme, neboť Avira chce okamžitě zadat aktivační kód. Zbývá zvolit Avira Free Antivirus. Není to příliš logické. A dle webu Aviry to vypadá, že se firma rozhodla klasický 30denní trial vyměnit za přímé zakoupení balíku Avira Internet Security a nabídnutí možnosti vrácení peněz po 30 dní.

Následná instalace v testovém případě se pak rovná zamrznutí počítače. Aplikace neodpovídají a systém je zamrzlý přes 10 minut. Pro srovnání stejný stroj zvládá bezproblémově instalace jiným rozsáhlých bezpečnostních balíků i her…

Avira vypadá, že se možná nainstaluje

…a už tu máme pomocníka s nastavením! Instalace se tedy dle všeho zdařilo, systém rozmrzá, a my se můžeme vydat vstříc upřesnění:

  • jaký stupeň pokročilé detekce a heuristiky AHeAD Avira použije;
  • které konkrétní moduly budeme tedy používat a
  • zda chceme provést okamžitý sken systému.

Ovšem ke zfunčknění Aviry je třeba restartovat – ač si o to sama neříká… Po restartu se Avira pomalu probouzí a aktualizuje databázi virových definic… Systém zamrzá a po 16 minutách doprovázených mrtvou omálovánkou obrazovky nefunkčního systému – či černou obrazovkou, přichází restart. Ovšem teprve poněkolikráte se podaří vůbec vyvolat systémové menu dovolující restart.

Notebook infikovaný Avirou

Po restartu se počítač pomalu probouzí. Bez spuštění jakýchkoliv dalších aplikací se zvyšují otáčky větráčků. Trvá, než se systém vzpamatuje z nově instalovaného programu. Objevuje se obrazovka Avira Connect, dle kterého aktualizace – ať už antiviru či jeho definic – ani neproběhla.

Avira Connect aneb nevyžádaná nabídka dalšího crapwaru

Následná kontrola v okně antiviru samého zjistí, že aktualizace proběhly. V hluku větráčků zjišťujeme, že se na počítači nachází Avira Free Antivirus společně s vlezlou utilitou Avira Connect, která generuje vyskakovací okna směřující k downloadu placeného software. A tady naše testování končí, neboť zbytečné je opakování testu, u něhož jsme už jednou konstatovali, že Avira Free Security Suite je jen bezcenný obal bezplatného antiviru.

Avira tedy skončila s politikou nabídky 30denního trialu. Velmi špatně komunikuje, co vlastně nabízí, a zákazník si produkt nevyzkouší. Pokud opravdu chcete balík Avira Internet Security Suite, musíte si ho rovnou koupit a testovat s tím, že pokud se Vám líbit nebude, můžete ho vrátit – určitě tak ušetříte ekvivalent 2 pracovních hodin, což se v porovnání s cenou produktu vyplatí…