Google Chrome zařízl Backspace

…navigování zpět pomocí tlačítka Zpět je v Google Chrome již minulostí.

Google Chrome: ikona stabilní větve prohlížeče

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Chrome zanevřel na Backspace

Google Chrome nadále již nepodporuje navigační funkci tlačítka Backspace. Vývojáři tak reagují na léta stížností uživatelů, kteří kvůli záměně navigační funkce s funkcí textovou přicházeli o data či vykonanou práci. Je právě tato reakce krokem kupředu?

Vývojáři Chromia oznámili na fóru tohoto projektu, že browser nebude nadále podporovat navigační funkci klávesy Backspace. Své rozhodnutí zdůvodňují voláním uživatelům a případy ztráty dat při konfliktu navigační funkce s funkcí textovou, kdy místo smazání textu došlo k návratu na předchozí web:

Naše statistiky ukazují, že pouze 0,04 % návratů na předchozí web se děje použitím klávesy Backspace. Navíc 0,005 % návratů na předchozí web nastává po interakci s formulářem. Právě v těchto případech dochází často ke ztrátám dat. Po letech stížností uživatelů – a také protože každá platforma disponuje i jinými klávesovými zkratkami pro navigaci zpět – jsme se rozhodli tuto situaci změnit, aby uživatelů již nepřicházeli o svá data.

Všechny větve Chrome po stisku Backspace už zobrazují hlášku Zpět se vrátíte stisknutím kláves ALT + ←. Bohužel žádná z větví toto výchozí nastavení neumožňuje změnit ani přes pokročilá nastavení skrývající se pod chrome://flags. Těžko říct, zda by neměli vývojáři tuto možnost přidat. Ono toto použití navigace přes Backspace značně urychluje procházení různých seznamů webů, na nichž je hledán například jen jeden prvek. Nebo je třeba už na čase poohlédnout se po customizovatelnějším browseru.

Zdroje

  • Chromium Code Reviews