Čína provedla razii v Microsoftu

Čínské úřady prohledaly několik poboček Microsoftu – dle oficiálního vyjádření pro podezření společnosti ze zneužití monopolního postavení…

Microsoft logo

Pro Instaluj.cz Instaluj.cz:

Čína provedla razii na pobočkách Microsoftu

Výkonné složky čínské státní moci provedly razii ve čtyřech pobočkách Microsoftu. Čínské úřady zahájily oficiální vyšetřování společnosti. Důvod vyšetřování nebyl objasněn, ale patrně navazuje na dřívější obvinění Microsoftu ze spolupráce s americkými tajnými službami.

Napjaté vztahy mezi komunistickou vládou a společností Microsoft trvají již delší dobu. Ke konci května Čína zakázala používání Windows 8 na vládních zařízeních. Americký kongres neopomenul zmínit Čínu mezi největšími piráty světa. Microsoft zavedl mnohem přísnější dohled nad prodejními divizemi sídlícími v Číně z důvodů počítačového pirátství a úniku informací typu průmyslového tajemství. A čínská státní televize se poslední měsíc věnovala obviňování Microsoftu z kooperace s americkými výzvědnými agenturami. Konkrétně prý měl Microsoft do Windows implementovat backdoory umožňující sledování uživatelů.

Nyní čínská policie prohledala kanceláře Microsoftu v Pekingu, Šanghaji, Kuang-čou a Čcheng-tu. Důvod nebyl objasněn, oficiálním stanoviskem by dle některých zpráv mohlo být podezření Microsoftu ze zneužívání monopolního postavení – konkrétně z toho, že systém Windows a kancelářský balík Office nejsou plně otevřené, což prý vede k problémům s kompatibilitou, balíčkovaním softwaru a ověřováním dokumentů. Čínský Státní úřad pro průmysl a obchod lakonicky konstatuje: Vzhledem k brzkému stavu vyšetřování nemůžeme zatím opustit podezření Microsoftu ze zneužívání monopolního postavení.

Zabaveno bylo počítačové vybavení včetně úložišť a serverů, policie vyslechla lokálního viceprezidenta a vrcholové vedení včetně marketingu a správy financí. Lze jen těžko odhadnout, nakolik se Microsoft mohl dostat do pozice monopolu v zemi, v níž má tržby nižší než v Holandsku, i když jsou zde prodeje počítačů vyšší než v USA (dle vyjádření bývalého výkonného ředitele Microsoftu Steva Ballmera).

Zdroje