Console OS: fork Androidu na Intel x86

Christopher Price na Kickstarteru představil svůj projekt Console OS, který má portovat Android 4.4 na platformu Intel x86.

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Console OS: Android nadopovaný Intelem

Projekt Console OS sbírá na Kickstarteru peníze na forkování Androidu na desktop. Podle dostupných informací by měl být Android 4.4 portován na architekturu x86 od Intelu.

Android je nejpopulárnějším operačním systémem dneška, ale neexistuje v solidní verzi pro PC. Chceme dodat neprůstřelnou, dlouhodobě stabilní verzi Androidu, která pozvedne vaše mobilní aplikace do prostředí vysoce výkonného hardwaru PC, říká zakladatel projektu Christopher Price. Hardware PC poskytuje Androidu mnohem vyšší výkon, plynulejší běh aplikací i systému než řešení postavená na virtualizaci a emulaci.

Grafika je podstatnou částí Console OS. Jako první nabídne technologii Open GL ES 3.0 na grafickém vybavení Intelu, takže si budete moci zahrát neuvěřitelné množství velmi kvalitních her s jeho pomocí na PC, láká Price. Rozdíl svižnosti Androidu na různých hardwarových platformách Price demonstroval na příkladu běhu hry v systému na běžném notebooku s procesorem Intel ve srovnání s toutéž hrou běžící na nejvýkonnějším tabletu od Googlu.

Video ukazuje jasnou převahu PC platformy, která díky procesoru a grafickým kartám může aplikacím nabídnout mnohem více výkonu. To by mohlo potěšit především hráče, neboť si užijí svých mobilních her nadopovaných výkonem desktopů a laptopů. Price komentuje: Vidíme před sebou zhmotnění téhož kódu, podání naprosto stejné hry. Vývojáři aplikací mohou své již existující tituly přenést do prostředí, které jim nabídne možnost použít lepší grafické prvky, jemnější textury a vytvořit hry, které si kvalitou ničím nezadají s hrami pro PC a herní konzole.

V první fázi se počítá s vytvořením verze vhodné do dual-bootu, teprve poté bude dokončena verze vhodná pro sólo boot. Ti, jenž přispějí Console OS prostřednictvím Kickstarteru 10 dolarů, dostanou doživotní Pro verzi. Ostatní budou moci základní verzi Console OS verze využívat zadarmo, nebo zvolit Console OS Pro s 20dolarovým ročním poplatkem.

Zdroje