Cortana s Einsteinem na Android a iOS se chystají

Cortana bude po premiéře uvolněna coby samostatná aplikace pro iOS a Android. Její inteligenci by měl uměle zvýšit projekt Microsoft zvaný Einstein, který by z digitálního asistenta měl učinit dokonalého pracovního pomocníka…

Microsoft logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Cortana se chystá dobýt iOS a Android

Digitální asistentce Cortaně patrně nadělí Microsoft chytřejšího bratra. A sama pak po premiéře ve Windows 10 zamíří do mobilních systémů iOS a Android coby samostatná aplikace.

Oficiálního uvedení se Cortana dočká společně s novými Windows. Microsoft chce její plnou funkčnost poskytnout i těm, kteří používají Windows pouze na desktopu, ale na mobilních zařízeních provozují iOS a Android. Proto ji nabídne coby samostatnou aplikaci i pro tyto platformy prostřednictvím obchodů iTunes a Google Play. Propojení desktopové i mobilní Cortany slibuje optimální asistenci a plně personalizované výsledky vyhledávání na dotazy uživatelů.

Microsoft údajně pracuje i na chytřejším bratříčkovi Cortany, který bude větší výzvou pro konkurenční Siri od Applu a Google Now. Měl by pojmout operační principy (a možná i jméno) microsoftího projektu Einstein, zabývajícího se výzkumem umělé inteligence.

Podle Erica Horvitze, generálního ředitele výzkumu Microsoftu, půjde o technologii schopnou číst emaily a porozumět jim. Ta bude mít ústřední roli již v příštím vydání Cortany, kterou plánujeme na podzim. Práce projektu Einstein na kombinaci strojového učení, porozumění přirozenému jazyku a nabízení adekvátních odpovědí vyústí v prvního digitálního asistenta, který bude schopen předvídat uživatelovy potřeby.

Uvedení Cortany v iOS a Androidu může být naplňováním deklarovaného otevírání se Microsoftu ostatním platformám – za účelem prodeje kdekoliv, nikoliv jen v prostředí Windows. Stejně tak mohou odrážet tendenci výhodně nabídnout parciální službu a posléze vlákat do celého ekosystému nabízeného korporací.

Zdroje