FBS a olympiáda v Soči: v duchu otevřenosti a přátelství

Federální služba bezpečnosti Ruské federace připravuje na Olympiádu v Soči nejen SORM, ale také bezpilotní letouny a sonary na detekci ponorek.

ikona střetu black hat a white hat

Pro SOOM.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Olympiáda v Soči pod drobnohledem Kremlu

Britskému Guardianu se do rukou dostala zpráva o tom, jak se Rusko na olympiádu v Soči připravuje po zpravodajské stránce.

Prezident Putin při nedělním olympijském ceremoniálu mj. hovořil o duchu otevřenosti a přátelství, jimž jsou prodchnuti Rusko a jeho lid. Právě tento duch prý dělá z Soči dokonalé místo pro pořádání akce. Zpravodajská realita se samozřejmě liší od politických proklamací.

Investigativní novináři Andrei Soldatov a Irina Borogan pomocí rozboru dokumentace vládních zakázek a výběrových řízení odkryli, že v Soči došlo k podstatným změnám v telefonních a Wi-Fi sítích. Ruská FSB (federální bezpečnostní služba) v oblasti implementovala systém operativních výzvědných aktivit SORM, jehož prostřednictvím bude monitorovat veškerou telefonní, rádiovou a internetovou aktivitu. Veškerá nešifrovaná data tedy budou přímo přístupná bezpečnostním složkám.

Operátoři vůbec neví, co a kdy FSB sleduje, poznamenává Soldatov, i když jsou nuceni zaplatit za zařízení a instalaci SORM. Přestože zpravodajské monitorování komunikace probíhá všude a všude z bezpečnostních důvodů, Rusko ho povýšilo na novou úroveň: v době konání olympiády budou mj. nasazeny i bezpilotní letouny a sonary k detekci ponorek.

Nejvíce mě udivuje komplexnost celého toho systému, řekl Soldatov, když se dozvěděl, že Ministerstvo obrany koupilo sonary speciálně pro olympiádu.

Zdroje

  • The Guardian