FBStalker: reverzní rypadlo Facebook Graph Search

Keith Lee a Jonathan Werrett z Trustwave představují Python scripty FBStalker a GeoStalker…

Pro SOOM.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

FBStalker: první nástroj data miningu Facebook Graph Search

FBStalker umožní automatizovaný sběr dat prostřednictvím Facebook Graph Search.

Bezpečnostní konzultanti Keith Lee a Jonathan Werrett z Trustwave představili na konferenci Hack In The Box v Kuala Lumpur aplikaci FBStalker. Jedná se o Python skript, který momentálně běží v Chrome na OS X, zadává dotazy prostřednictvím Facebook Graph Search a shromažďuje získaná data.

Jak se dají taková data využit/zneužít, ukázala hongkongská hackovací zkouška firmy Trustwave. Při ní si člen hongkongské elity objednal u Trustwave zcizení svého hesla. Postup infiltrace popisuje Werrett:

  1. Pomocí Facebooku jsme zjistili, kdo je jeho žena.
  2. Její veřejné lajky nás dovedly k tomu, že provozuje pilates studio a že právě najímá nového trenéra.
  3. Poslali jsme jí phishingový email s video ukázkou kurzu falešného kandidáta na pozici. Prostřednictvím videa infikovali počítač malwarem, který nám poskytl přístup k spear-phishing útoku.
  4. A v počítači, který měla po manželovi, bylo cílové heslo uložené v manažerovi hesel Apple Keychain.

Jak Werrett dodává: toto hacking cvičení se ukázalo být o hodně snazší než jsme čekali.

I při velmi pro-soukromě orientovaném nastavení vlastních aktivit na FB bude moci FBStalker extrapolovat vaši sociální síť (v sociologickém slova smyslu), vzorce online aktivity (a díky nim vzorec aktivity práce-volný čas-spánek), nejčastější místa výskytu. A to sice vinou neuzavřených označení na fotkách, olajkovaných příspěvků aj.

Využití lokalizačních koordinátů zdokonaluje další Python skript Leeho a Werreta GeoStalker, který dané koordináty spojuje napříč sítěmi Instagramu, Flickru, Twitteru, Foursquare s uživatelskými jmény a dokonce i WiFi sítěmi indexovanými v databázi Wigle.

FBStalker neporušuje podmínky používání Facebooku, pouze automatizuje a multiplikuje operace jedince s prohlížečem a získaná data následně analyzuje.

Zdroje