Firefox 42: tracking protection a ztlumení panelu

Firefox 42 přináší ochranu proti sledování i do stabilní větve prohlížeče, signalizaci hrajícího panelu a jeho okamžité ztlumení a lepší podporu WebRTC, HTML5.

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Firefox 42: Ochrana proti sledování, ztlumení panelů a jiné radosti brouzdání internetového

Čtyřicáté druhé vydání Firefox přináší ochranu proti sledování v anonymním režimu do stabilní verze prohlížeče. V rámci dohnání konkurenčního Chrome přidává signalizátor hrajícího panelu, který ovšem lze už defaultně použít ke ztlumení daného panelu. A lepší podpory ze strany Firefoxu se dostává HTML5, WebRTC a bezpečnosti jako takové:)

Ochrana proti sledování

I uživatelé stabilní vývojové větve Firefoxu budou moci nyní využívat Ochrany proti sledování (aka Tracking Protection). Ta posiluje standardní anonymní režim, blokování cookies a požadavek Do Not Track o aktivní bránění pokusům sledovat uživatele při procházení napříč internetem. Využívá k tomu mimo jiné blacklisty trackujících serverů a domén a blokuje nejrůznější prvky stránek. Proto se také stává, že se při tomto chráněném surfování nezobrazují widgety sociálních sítí, obrázky a videa. Aktivní ochrana se ohlašuje ikonkou štítu v adresním řádku. Můžeme ji i vypnout pro konkrétní server – přes Možnosti a Zakázat ochranu pro tento server. Globálně přes pokročilá nastavení about:config a řetězec privacy.trackingprotection.enabled (odkud se dá ostatně aktivovat i pro neanonymní prohlížení, ač si mnozí myslí, že v běžném režimu tato ochrana nejede).

Signalizace a ztlumení zvuku panelu

Firefox po vzoru Chromia a všech jeho forků nyní signalizuje panel, který rozechvívá membrány repráků. Na rozdíl od Chrome ovšem bez jakéhokoliv dalšího nastavování umožňuje tuto ikonku použít i k okamžitému umlčení daného panelu. Vývojáři Mozilly už dříve dali ve známost, že mohou tuto funkcionalitu implementovat pro HTML5, ale v podstatě čekali s jejím uvedením, až bude dostatečně podporována i pro flashové zásuvné moduly.

Centrum pro kontrolu bezpečnostních prvků

Centrum pro kontrolu bezpečnostních prvků bylo vytaženo/transformováno pomocí nabídky inicializované kliknutím na indikátor zabezpečení webu či ikonku Ochrany proti sledování. Podává rychlou informaci o zabezpečení připojení na daný web a informaci o stavu Ochrany proti sledování – tu je navíc přímo odsud aktivovat či deaktivovat. Při prokliknutí se na Další informace (skryté za šipečkou nabídky) jsem přesměrováni do klasické nabídky Informace o stránce a její podsložky Bezpečnost.

Vylepšení podpory technologie WebRTC aj.

Videotelefonní technologii WebRTC je nyní možno spustit i na IPv6, umožňuje nastavení a správu ICE prvků a odhalení IP adres a je jí možno monitorovat a řídit zařízení používající element getUserMedia.

Správce hesel dostal novou a inteligentnější heuristiku, přibyla podpora nových HTML5 prvků a záplatováno bylo na osmnáct bezpečnostních děr – tři z toho kritické.

Zdroje