Firefox 36 se připojuje k podpoře HTTP/2

Firefox napříště již defaultně podporuje HTTP/2. Administrátoři serverů tak pomalu ztrácejí výmluvu na to, proč protokol ještě neprovozují.

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Firefox 36 přidává podporu HTTP/2

Firefox 36 přináší defaultně zapnutou podporu nového HTTP/2, synchronizaci panelu rychlého spuštění a několik bezpečnostních záplat.

Hlavní novinkou třicátého šestého vydání Firefoxu je podpora HTTP/2 ve výchozím nastavení. Mozilla se tak přidává ke googlovskému Chrome a podle vývojářů se díky tomu dočkáme „rychlejšího, škálovatelnějšího a více responzivního webu“. Samozřejmě k tomu dojde až HTTP/2 nasadí provozovatelé webů na webových serverech. Ti zatím čekali na podporu HTTP/2 v prohlížečích. Tento lehce bludný kruh je naštěstí minulostí a my snad brzo okusíme brouzdání na protokolu novém.

Další novinkou je synchronizace panelu rychlého spuštění napříč zařízeními. Pokud si tedy ve Firefoxu připínáte dlaždice často navštěvovaných webů, synchronizují se vám prostřednictvím Firefox Sync. Následuje sedmnáct záplat bezpečnostních děr – tři z toho byly kritické.

Třicet šestka je evidentně jen takové odpočinkové mezičíslo. Můžeme se ovšem těšit na funkcionality připravované v testovacích verzích jako je plné nahrazení Flashe projektem Mozilla Shumway, vynucování digitálního podpisu rozšíření Firefoxu a podpora 64bitových Windows. A třeba i konečně otestovat videokomunikaci Firefox Hello, k jehož vyzkoušení Mozilla v posledních dnech masivně nabádá v emailech pro komunitu i v animaci, která se zobrazuje po startu prohlížeče.

Zdroje