Firefox 40: podpora Desítek a lepší vykreslování

Firefox 40 přináší nejen podporu Windows 10, ale také lepší vykreslování na Windows (díky hardware vsync) i na Linuxu (díky Off Main Thread Compositing).

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Firefox 40: lepší vykreslování ve Windows 10 i na Linuxu

Mozilla kulatou verzi Firefoxu vylepšila především o podporu Windows 10, celkově lepším vykreslováním jak ve Windows, tak na Linuxu, bezpečnostními záplatami (včetně jedné kritické) a několika drobnými změnami ve Firefox Hello a Správci doplňků.

Čtyřicátá verze Firefoxu uživatele přivítá obrazovkou hlásající hladkou funkci prohlížeče v prostředí nových Windows a rovnou uživatele navede ke změně výchozího prohlížeče (Microsoft Edge) právě na Mozillu Firefox – tedy aby uživatel navigoval Nastavení – Systém – Výchozí aplikace – Webový prohlížeč a vybral Firefox. Lepší integrace ve Windows 10 se hned projeví plnohodnotným vykreslením ovládacích ikon MinimalizovatMaximalizovat a Zavřít, které byly dřív překryté panelem Firefoxu. Na druhou stranu nelze čekat okamžitou bezchybnost – např. 3D perspektiva/stínování ouška panelu při maximalizovaném okně aplikace působí spíš rušivě – jakoby mezi ním a oknem aplikace byla mezera, která tam nemá co dělat. Ovšem to je spíš problém motiv vzhledu třetí strany…

Nový Firefox by měl být lépe chráněn proti nechtěnému stažení potenciálně škodlivých programů pomocí technologie Google Unwanted Software. Firefox nabídne uživatelům také mnohem lépe orientované Doporučené stránky, které se zobrazují na novém panelu, dle historie brouzdání. Firefox Hello nyní nabízí přímé sdílení linku, kterým má být objektem video/konverzace. A lehké vizuální změny se dostalo i Správci doplňků.

Obrázky v JPEGu se nyní vykreslují rychleji – navíc jejich vykreslování spotřebovává i méně paměti. Byly vyhlazeny animace a scrollování na Windows díky hardwarové vertikální synchronizaci (spadající pod mozillí Project Silk). Na Linuxu se krom scrollování dočkají lepšího podání i grafika a přehrávání videí díky funkcionalitě Off Main Thread Compositing již dříve uvedené na Windows.

Zabezpečení prohlížeče by měly posílit nejen notifikace nově se ukazující při instalací doplňků nepodepsaných Mozillou, ale především záplatování několika bezpečnostních chyb, z nichž nejnebezpečnější, pramenící z interakce same origin policy a PDF čtečky, opravila již meziverze 39.0.3. Širokou komunitou očekávaná 64bitová verze Firefoxu se zatím do stabilní kanálu neprobojovala.

Zdroje