Firefox 44: Brotli a push notifikace

Firefox 44 přináší nový kompresní formát Brotli, push notifikace, změny v podpoře mediálních formátů a úpravy bezpečnostních nastavení…

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Firefox 44 přináší nový kompresní formát Brotli do plně stabilní verze

Ačkoliv nový kompresní algoritmus Brotli pochází z dílen Googlu, jako první ho nasadil a otestoval právě Firefox. Testoval ho už od listopadu 2015 ve vývojářské edici svého prohlížeče – mimochodem číslo 44. Na verzi 44 mezitím už povýšila i stabilní verze prohlížeče a novou kompresi Brotli tak budou moci vyzkoušet všichni uživatelé Firefoxu.

Kompresní formát Brotli

Brotli je kompresní algoritmus, Googlem považovaný za zcela nový datový formát. Dosahuje výborných výsledků při kompresi běžného webového obsahu (je o 17 – 25 % účinnější než komprimační nástroj gzip), velmi rychle dekomprimuje a zvlášť dobře zpracovává weby využívající fontovou optimalizaci WOFF 2.0.

Plně využitelný je na spojení využívajících zabezpečeného protokolu HTTPS a jeho plnou sílu poznáme až v momentě, kdy bude podporován ze strany webových serverů. Firefox ho jako první nasadil nejen ve vývojářské verzi, ale předběhl Chrome i co se týče verze stabilní. Brotli si totiž najde cestu až do 49. verze stabilní větve Google Chromu.

Push notifikace

V čem ovšem Firefox Chrome následuje, jsou push notifikace, které zavádí teprve nyní (v Chromu jsou už od verze 42). Zobrazují se přímo na ploše – jako jiné upozornění, mohou být ovšem doručeny i v případě, že daný web není načtený.

Pro doručení takových zpráv (upozornění od mailerů, ze sociálních sítí aj.) nemusí mít uživatel otevřené dané stránky, stačí jim povolit doručování push notifikací a nechat prohlížeč běžet v pozadí.

Ostatní

Mezi dalšími novinkami najdeme zapnutí kodeku H.264 v případě, že jej systém podporuje – nebo WebM/VP9, pokud systém H.264 nepodporuje H.264. Androidí verze FF44 přináší podporu tisku přes Google Cloud Print.

Bezpečnost

Krom 3 kritických a 9 dalších děr je zabezpečení nového Firefoxu posíleno o:

  • vypnutí zastarávajícího šifrování RC4 u zabezpečeného připojení HTTPS,
  • zkrácení seznamu důvěryhodných certifikátů o dva;
  • nový způsob varování před nedůvěryhodným připojením a certifikáty;
  • implementaci SHA-256 k podepisování certifikátů.

Novinky pro vývojáře

Vývojářům čtyřiačtyřicátá verze Frefoxu přináší zabudovanou čtečku JSON, pravítka na měření rozměrů a pozic, vizuální nástroje pro animace a nová API: Service Workers API a WebSocket Debugging API.

Zdroje