Firefox 48 přináší multiprocesovou architekturu E10s

Firefox 48 přináší multiprocesovou architekturu Electrolysis, ochranu proti škodlivým downloadům a podporu WebExtensions.

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Firefox 48 servíruje Electrolysis

Firefox 48 přestavuje unikátní testovací mezistupeň funkcionality Electrolysis (aka e10s), neboť ač jde o stabilní sestavení prohlížeče, přináší nové e10s jen vybraným uživatelům stable kanálu, a teprve dle ohlasů uvolní Electrolysis pro všechny. Hodí se jen připomenout, co to vlastně Electrolysis je: zcela nová architektura prohlížeče fungující na multiprocesovém pojetí.

Multiprocesová architektura Electrolysis má zlepšit stabilitu a výkon prohlížeče a zvýšit zabezpečení systému. Chce toho dosáhnout:

  • snadnou izolací jakéhokoliv závadného chování pluginu či jednotlivého webu,
  • rozdělením jednotlivých prvků webu mezi veškeré výpočetní kapacity zařízení (mezi jádra procesoru a grafickou kartu) a 
  • nabídnutím systému spouštět některé procesy s nižšími právy, což usnadní jejich izolaci od zbytku celého systému.

e10s je prozatím uvolněna jen malé části uživatelů Firefoxu stabilní verze. Pokud se na vás nedostalo, můžete ji jednak spustit ve vývojářských nočních sestaveních Firefoxu, případně v pokročilých nastavení Firefoxu (po zadání příkazu about:config do adresního řádku) povolte hodnotu browser.tabs.remote.autostart

Další velkou změnou je to, že Firefox 48 už umožňuje načítat a spouštět pouze Mozillou prověřené a podepsané doplňky – ostatní přestanou fungovat. A v neposlední řadě se myslelo na bezpečnost: bylo opraveno na třiadvacet bezpečnostních chyb browseru, tři z toho byly kritické. Uživatel je také chráněn před stažením softwaru různého typu nebezpečnosti: 

  • jak před jednoznačným malwarem;
  • tak před potencionálně nechtěnými programy (lištičky, adware apod.)
  • i před stahováním obsahu, který nebývá typicky stahován a může tedy představovat riziko.

Adekvátně tomu byly rozšířeny možnosti nastavení zabezpečení Firefoxu. Ty nyní obsahují položky:

  • Blokovat nebezpečný a klamavý obsah – zapnutí varování při návštěvě webu s malwarem či phishingovým záměrem;
  • Blokovat nebezpečná stahování – zapnutí ochrany stahování pomocí kontroly stahovaného obsahu vzdáleným serverem;
  • Varovat mě o nežádoucím a neobvyklém softwaru – doplnění varování o výstrahy při stahování potencionálně nechtěných programů a při stahování obvykle nestahovaného obsahu.

Poslední větší změnou je podpora WebExtensions – tedy implementace, která umožní Firefoxu používat doplňky pro Google Chrome. Kompatibilita zřejmě nebude okamžitě globální, ale bude se postupně vyvíjet. A zbývá již jen několik maličkostí:

  • linuxová verze podporuje knihovnu Skia, díky čemuž by měla rychleji vykreslovat;
  • pokud už máte hledanou adresu v záložkách/otevřených panelech, upozorní vás na tuto skutečnost nové ikonky přímo v adresním řádku;
  • bylo vylepšeno WebRTC, doladěno ovládání windowsovské verze (funkce Tab a Shift+F10) a media parser byl přepsán do jazyka Rust.

Zdroje