Firefox 49 se loučí s Hello

Firefox 49 eliminuje Hello, přináší předčítání a jede rychleji bez akcelerace.

Mozilla Firefox: ikona stabilní větve prohlížeče

Pro Instaluj.cz Instaluj.cz:

Firefox 49: Bye Bye Hello!

Liščička č. 49 se lehce opozdila kvůli dvěma chybám: příliš často se zobrazujícímu varování o pomalém běhu skriptu a chybě zobrazování obrázků na Twitter vložených z Giphy. Obě už jsou eliminovány, a tak můžeme vesele upgradovat. Firefox nás pak překvapí odstraněním funkce Firefox Hello, novým Předčítáním ve čtečce a zvýšením výkonu v režimu bez hardwarové akcelerace.

Firefox Hello: Bye Bye

Mozille nevyšla sázka na Firefox Hello. Tento komunikátor měl zprostředkovat videokomunikaci, byl rozšířen o možnost instant chatu, o funkci k okamžitému procházení stejným webem spolu… Nicméně nenašel si své publikum, a tak s Firefoxem 48 končí. Mozilla jeho příznivcům doporučuje přechod na Talky, Cisco Spark, Appear.in či Jitsi Meet a slibuje, že technologii WebRTC, na níž Firefox Hello běžel, bude nadále vyvíjet a zdokonalovat.

Předčítání – nebo zatím spíš Reader

Dobře provedenou novinkou je Předčítaní v režimu čtečky – zatím alespoň v angličtině. Zatím je k dispozici totiž jen výchozí hlas Microsoft Zira Desktop – English (United States). Přesto je šikovně provedeno a dobře se ovládá. Lze určit rychlost předčítání, přeskakování bloku textu dopředu a dozadu, samo označuje čtený text a posouvá stránku, lze umlčet nejen pomocí Stop, ale i okamžitým ztišením stránku přes ikonku reproduktoru na oušku panelu.

Čtečce se dostalo vůbec více změn, text si tak nyní můžeme nejen typizovat, zvětšit, a určit jeho barvy jeho a jeho pozadí, ale také roztáhnout vůči strany a změnit řádkování.

A dále…

Firefox by měl nyní běhat rychleji na systémech, které neumožňují hardwarovou akceleraci prohlížeče. HTML5 videa lze přímo z kontextové menu Firefoxu přehrávat o čtvrtinu vyšší rychlostí a cyklovat do smyčky. Správce hesel umožňuje přihlášení na HTTPS variantě webu i pomocí hesla, které má uloženo z nešifrované HTTP verze webu. Záplaty se dostalo celkem osmnácti bezpečnostním zranitelnostem, čtyři z toho byly kritické. A byla ukončena podpora systémů OS X 10.6, 10.7 a 10.8 a sestav s procesory využívajícími instrukce SSE.

Multiprocesová architektura Electrolysis aka e10

Mozilla slibuje další rozšiřování verzí Firefoxu s novou multiprocesovou architekturou e10. Pokud se na vás nedostalo – a že to vypadá, že v české verzi zatím není – stáhněte si třeba noční sestavení a povolte ji přes Options – General – Startup – Enable multi-process Nightly.

Zdroje