Firefox sežere více RAM

Firefox přechází z jedno procesové architektury na architekturu multi procesovou. A přechod se neobejde bez obtíží – například si zobne více operační paměti. A to až o 20 procent.

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Firefox si příště dá pětinku paměti navíc

Firefox dlouho fungoval coby jednolitá aplikace, zatímco vývojáři jiných prohlížečů preferovali multiprocesové pojetí. To již brzo změní vývojářský projekt Electrolysis, který již finalizoval multiprocesovou architekturu Firefoxu. Očekává se jeho nasazení v 46. verzi Firefoxu. Výhody Electrolysis lehce zastiňuje zpráva, že si Firefox propříště ukousne trošku více RAM – až pětinu současné spotřeby.

Projekt Electrolysis (také e10s) pracuje na multiprocesové architektuře Firefoxu již od roku 2009. Jeho poslání je zřejmé:

  • zlepšit stabilitu aplikace – program snadno izoluje jakékoliv závadné chování pluginu či webu;
  • zvýšit výkon browseru. „Díky rozdělení práce mezi vícero procesů prohlížeč využije všechna jádra počítače či mobilního zařízení. Také uživatelské rozhraní získá na rychlosti odezvy, jelikož se nebude zdržovat déle běžícími prvky webových stránek,“ vysvětluje Benjamin Smedberg, vedoucí vývojářů Firefoxu;
  • zvýšit zabezpečení systému. Pokud systém může spouště některé procesy s nižšími právy, dokáže prohlížeč tyto procesy (jednotlivé otevřené panely) izolovat od zbytku systému, a tak ztížit pokusy o napadení systému. 

Za posledních šest let Mozilla postupně zkoušela chování multiprocesové architektury způsobem A/B testování na kanálu Firefox Beta. Reálně na architektuře Electrolysis jelo asi 15 % testerů. Nyní už je e10s plně připravena na nasazení ve stabilní větvi prohlížeče, které přijde s jeho 46. verzí. Krom výše zmíněných benefitů se očekává narůst spotřeby operační paměti, a to o 10 – 20 %. Dle vývojáře Erica Rahma, který Electrolysis důkladně otestoval na 64bitových Windows, Linuxu i OS X: „Je to slušná cena za přínosy v oblasti výkonu a zabezpečení. Ovšem vezmeme-li v potaz neustále rostoucí množství procesů, budeme se muset znovu podívat na to, jak je tato paměť využívána.“

Po implementaci Electrolysis nám sice ubude RAM, na druhou stranu ovšem získáme responzivnější a lépe zabezpečený prohlížeč i systém. Spotřeba procesů navíc bude do budoucna optimalizována tak, aby se Firefox opět dostal do konkurenceschopné pozice vůči ostatním prohlížečům. Paměťové nároky nejen webových aplikací neustále rostou. Řešením této situace je spíše dovybavení počítače než spolehnutí se na zastarávající, nízkonárokové programy.

Zdroje