Google chce redukovat přenosové pásmo až o 50 %

PageSpeed modul od Googlu je sice určen pro webové servery, důsledky jeho nasazení by však mohly potěšit různorodou skupinu internetových uživatelů: mobilní surfaře nervózně sledující FUP, desktopové surfaře pomalu rudnoucí od pomalu se načítajících stránek i majitelé webu platící za přenos dat. Pomocí PageSpeed by se šířka potřebného přenosového pásma mohla napříště redukovat o polovinu.

Google G logo

Pro SOOM.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Google pomůže zrychlit webové servery

Google nově nabízí administrátorům webových serverů celou řadu nástrojů, pomocí kterých mohou zautomatizovat různé aspekty komprese obsahu a redukovat tak potřebnou šířku přenosového pásma.

Mano Marks, člen týmu vývojářů Googlu, možnosti optimalizace serverového provozu zmiňuje v úterním postu na Google Developers Blog. Technologii představuje jako shodnou s dříve nasazeným řešením u prohlížeče Chrome: využití optimalizační proxy Googlu. A popisuje ji: Když se uživatelé Chrome rozhodli využít této technologie, proudil jejich internetový provoz přes googlovskou proxy, která redukovala jejich přenosové pásmo na 50 %. Původní implementace měla svá omezení: Tuto fičuru mohli využít pouze uživatelé Chrome, kteří si jí navíc zapnuli – a nešlo s ní optimalizovat provoz na HTTPS.

Nyní ze stejné technologie mohou těžit i jiní: …uživatelé ostatních prohlížečů, zabezpečených webů i majitelé internetových stránek, kteří chtějí zkrouhnout náklady na provoz. Všem těm nyní stačí instalovat modul PageSpeed na svůj Apache nebo Nginx server, zapnout volbu Optimize for Bandwidth a PageSpeed už udělá zbytek.

Optimalizace pomocí PageSpeed tímto nekončí. Na příznivce razantnějších úspor čekají volby pokročilé optimalizace typu: Extend CacheInline JavaScriptLazyload Images a Defer JavaScript.

Zdroje

  • Google Developers Blog
  • Google