Google Chrome OS prý neruší

Google se snaží dementovat zprávy o postupném úhynu OS Chrome. Dominance Androidu je ovšem nepopiratelná a v co vyústí, ví jen trh sám…

Google G logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Google prý nechce rušit Chrome OS

Google dementuje zprávy o pohlcení Chrome OS Android, respektive velmi kulantně naznačuje, že v posledních několika dnech vzniklo jakési zmatení ohledně budoucnosti operačního systému Chrome OS a na něj navázaných zařízeních typu Chromebook – zmatení založené na spekulaci, že by Chrome OS snad měl být pohlcen Androidem. Ačkoliv neustále pracujeme na sloučení toho nejlepšího z obou systému, neexistuje plán na úplné vyřazení Chrome OS.

Google za Chrome OS oroduje prohlášeními typu, že systém byl spuštěn již před šesti lety – a to se záměrem poskytnout lepší, rychlejší a bezpečnější počítače dostupné každému. Vzhledem k cenám a provedení konkurenčních řešení ovšem deklaraci netřeba brát příliš vážně. Seriozněji již zní, že každý den je v amerických školách „aktivováno“ 30 000 Chromebooků – ovšem záleží na tom, co přesně je tímto aktivováním myšleno… A skutečným argumentem zůstává, že už je celosvětově v oběhu mnoho Chromebooků, jenž by okamžité ukončení vývoje Chrome OS zasáhlo.

Google samozřejmě brání panice, kterou by případné zrušení Chrome OS vyvolalo mezi majiteli zařízení systémem poháněných. Najde se jich dost i mezi firmami velkých jmen (Netflix, Sanmina, Starbucks) a Google by nerad ztrácel na pověsti spolehlivého obchodního partnera. Ovšem myšlenka sloučení Androidu a Chrome OS je určitě víc než pouhou novinářskou kachnou (tentokráte pocházející z chovu Wall Street Journal a The Verge), i když se gigant ze Silicon Valley zaklíná plány rozvoje Chrome OS (konkrétně má systém dostat svůj vlastní přehrávač médií a nové naskinování do Material Designu:).

Konkrétně: Googlu ujíždí vlak komplexní interoperability všech zařízení používaných tímtéž uživatelem. Tam, kde Apple už dávno provozuje Continuity spojující sice dva, ale blízké systémy OS X a iOS a kde se Windows snaží propojit mobilní a desktopovou a mobilní platformu pomocí Continuum, nabízí Google nesourodá zařízení – až na ty, která pohání Android. Android navíc má neskutečně větší penetraci v populaci uživatelů, a to, že ho Google prosadí i v prostředí desktopů a laptopů je jen otázkou času. Možná tedy bude Chrome OS zachován, ale Android bude nakonec všem vývojářským i výdělečným snahám dominovat.

Zdroje

  • Google Chrome Blog