Google Cloud Storage Nearline: ušetřete 1 milión USD měsíčně

Google Cloud Storage Nearline nabízí kapacitu až 100 PB, ceny provozu penny měsíčně za gigabajt a pro okamžité obnovování i službu On Demand I/O.

Google: ikona společnosti

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Google Cloud Storage Nearline začíná na stovce petabajtů zdarma

Google uvádí novou, vysoce objemovou službu cloudovou Google Cloud Storage Nearline. Je určena především velkým korporacím běžně zálohujícím a archivujícím stovky terabajtů dat. Google je vábí do svých osidel nabídkou vyzkoušení celé kapacity o velikosti 100 PB na půl roku zdarma.

Google rozšiřuje produktovou nabídku svých cloudových služeb o Cloud Storage Nearline, jež má poskytnout levné a rychlé zálohování, archivování a obnovu velkých množství dat. Kapacita uživatelského účtu je až sto petabajtů, což je ekvivalent sto tisíc terabajtů či sto miliónů gigabajtů. Měsíční poplatek za tuto dispozici je jeden cent za gigabajt. Google nabízí vyzkoušení celé kapacity na šest měsíců zdarma. Tato bezplatná nabídka má tedy hodnotu teoretické úspory jednoho miliónu dolarů měsíčně.

Cloud Storage Nearline samozřejmě necílí běžné uživatele využívající Google Drive, OneDrive, Dropbox, ale má se stát přímým konkurentem produktům Microsoft Azure a Amazon Web Services. Právě Amazon si Google vzal na paškál. Vytvořil kalkulačku celkových nákladů Google Cloud Platform Total Cost of Ownership, která produkty obou společností srovnává v neprospěch Amazonu. Google navíc zpřístupní pro všechny zájemce službu Cloud Storage Transfer Service pro snadný import obrovských množství dat přes HTTP a HTTPS nejen z maličkých cloudů, ale například i z úložiště Amazon S3. „Budete tak moci konfigurovat jak jednorázovou migraci, tak naplánovat opakující se přenosy dat. Cloud Storage Transfer Service navíc pomůže s řízení životního cyklu dat, jejich automatickým archivováním i plánovaným výmazům,“ upřesňuje produktový manažer Avtandil Garakanidze.

Další zbraní v konkurenční boji Google a Amazonu se má stát možnost okamžitého přístupu k datům (On-Demand I/O). Defaultně je propustnost služby nastavena na 4 MB/s, v případě potřeby je ji ovšem možno zvýšit a to při zpoplatnění pouze faktického využití bez jakéhokoliv dalšího poplatku. Google deklaruje, že pomocí služby Cloud Storage Nearline obnovíte i velké objemy dat v řádu několika minut na rozdíl od konkurenčních služeb umožňujících obnovu v řádu hodin až dnů. Službu On Demand I/O budou mít zákazníci k dispozici tři měsíce zdarma.

Zdroje