Google nabídne na dotaz videokonzultaci s odborníkem

Platforma Helpouts už tu je nějaký pátek. V Google nyní příšli na způsob, jak zvýšit její atraktivitu – nabízet videokonzulatace helpoutsovým odborníků přímo na dotaz ve vyhledávání. Coby testovací nika poslouží zdravotní obtíže a možnost jejich konzultace s lékaři.

Google G logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Google testuje novou fičuru – přímé propojení s odborníkem

Bolí vás něco, tíží, trápí? Naprostá většina lidí mnohem dříve než se svěří blízkým a péči lékařů nejdřív vyhledává informace o svých potížích na internetu. Odborníci na vyhledávání v Googlu si jsou toho vědomi a snaží se nyní narýsovat pojící linku mezi vašim problémem a konceptem platformy videokonzultací Helpouts.

Google zatím ideu propojení hledaných informací o problému s reálným odborníkem schopným poskytnout videokonzultaci zatím testuje na malém vzorku uživatelů v USA. Internet obíhá obrázek s dotazem na knee pain (bolest kolene) s možností Talk with a doctor now (spojte se s lékařem).

Při volbě této možnosti se spustí videokonzultace postavená na Helpouts, což je portál nabízející rozličně zpoplatněné kurzy nejrůznějších odborníků a podnikavců roztříděných do několika kategorií. U kategorie zdraví se očekává, že se Google postará o to, aby nabízející disponovali adekvátními licencemi a certifikáty, které osvědčí jejich způsobilost poskytovat odborné konzultace.

Mluvčí Google testovanou funkci okomentoval pro Guardian: Když hledáte základní informace o okolnostech svého zdraví typu nespavost či otrava jídlem, naším cílem je poskytnout vám co nejvíce užitečných informací. Nyní tedy zkoušíme tuto funkcionalitu, abychom zjistili, zda se osvědčí a hledající ji budou považovat za užitečnou.

Odborníci mohou prostřednictvím této fičury poskytnout hlavně konzultaci problému. Lékaři nebudou moci (přinejmenším zatím) takto předepisovat léky a léčbu. I když se počítá s tím, že v případě ostrého provozu by v USA byla služba zpoplatněná, nyní veškeré výdaje hradí Google. Její možnosti jsou ovšem mnohem širší než pouze konzultace zdravotních problémů – nakolik budou v budoucnu využity, ukáže čas.

Zdroje