Google vybaví Android vlastní VPN

Připojování na otevřených sítích bude již brzo v Androidu zabezpečeno pomocí Google VPN.

Google G logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Google patrně vybaví Android vlastní VPN

Google stále hledá cesta, jak poskytnout uživatelům svého operačního systému co nejvyšší zabezpečení. Prozatím nenasazené defaultní šifrování systému nyní střídá nabídka zabezpečení síťového připojení na nezaheslovaných Wi-Fi pomocí virtuální privátní sítě provozované Googlem.

Při prozkoumávání nového smartphonu Google Nexus 6 s Androidem 5.1 Lollipop byla objevena nová sekce systémových aplikací Google Connectivity Services.

Ta, když je spuštěna na telefonu připojeném k nezabezpečené Wi-Fi, upozorní uživatele, že v rámci zabezpečení tohoto jinak nechráněného připojení přesměruje data do virtuální privátní sítě (VPN) poskytované Googlem.

VPN umožňuje využít transportní kapacity nezabezpečené sítě k oboustranné výměně šifrovaných dat, která jsou takto chráněna před nechtěným dohledem či napadením. I když tedy budete na nezaheslované Wi-Fi v kavárně, vaše data budou zabezpečená až k poskytovateli VPN (tedy Googlu) a do otevřeného internetu potečou až od poskytovatele.

Volba Learn more vede na stránku nápovědy k dané funkcionalitě – momentálně ovšem není přístupná. Druhá volba Got it přechází na spuštění služby a nastavení sítě VPN.

Pokud by se potvrdily předpoklady a Google opravdu zpřístupnil tuto funkcionalitu pro další verze Androidu, získali by jeho uživatelé mocný a snadno přístupný nástroj, jak zabezpečit svá data i na otevřených sítích. Není ovšem jisté, že daná funkcionalita bude přístupna všem zařízením na platformě Android. Google ji může využít coby konkurenční výhodu a transformovat v obchodní argument ke koupi právě jeho zařízení Google Nexus.

Zdroje