Hangouts coby samostatný doplněk Google Chrome

Jsou Hangouts v podobě samostatného doplňku Google Chrome dobrý nápad?

Google Chrome: ikona stabilní větve prohlížeče

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Hangouts byly uvolněny i jako samostatné rozšíření Chrome

Hangouts na desktopu lze využívat nejen v jejich čistě webové podobě, ale můžete je nově také nainstalovat coby rozšíření do Google Chrome, zkusit bonusové fičury a posoudit jejich přínos vůči vynaloženým systémovým prostředkům.

Hangouts se po instalaci přidají na plochu coby okno rozdělené ve dví na výčet kontaktů a proběhlých konverzací. To v případě deaktivace mizí (stačí kliknout mimo okno) – zobrazena zůstává ikona Hangouts, které je vnuceno zobrazování nad všemi ostatními okny. Lze ji přesouvat po ploše, ovšem jen do výšky, do které se nad ní otevírá okno Hangouts. Ikona nezmizí ani při zavření prohlížeče, který zůstává běžet na pozadí. Hangouts je třeba vypnout zvlášť a teprve poté ikonka zmizí. 

Společně s Hangouts se na hlavní panel přidá Spouštěč aplikací Chrome. Příchozí konverzace aktivují avatar kontaktu, na chvíli zobrazí příchozí zprávu a u nyní již zobrazeného avataru zobrazí počet napsaných zpráv. Jednotlivé zprávy jsou připnuty k avatarům konverzujících. Mezi jednotlivými konverzacemi přepnete nejen kliknutím, ale i zkratkou CTRL + TAB.

Výhody nových Hangouts

  • práce nad ostatními okny – uživatel se tak nemusí vracet do panelu s aktivní konverzací a může reagovat velice rychle;
  • snadnější všimnutí si nové konverzace či reakce;
  • snadná práce s volbami chatu včetně zahájení videohovoru, hovoru, skupinového hovoru;
  • velké množství emotikonů a možnost rychlých náčrtů rovnou odeslaných v chatu.

Naopak chybí minimalizace do oznamovací oblasti, aktivní aplikace zůstává zobrazena na hlavním panelu. Separátní rozšíření Hangouts určitě nepotěší příznivce původního Google Talku a integrovaných řešení instant messagingu a ani ty, kteří občas kouknou na systémové prostředky. Hangouts i bez prohlížeče spolknou v základu 150 MB paměti a s přibývajícími konverzacemi a využíváním náročnějších funkcionalit vytěžují počítač jako divé.

Zdroje