Kanárek od Googlu přinese algoritmus Brotli

Google Chrome Canary snese nový, silnější, a tudíž i rychlejší kompresní algoritmus Brotli.

Google G logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Chrome zavádí Brotli – nový kompresní algoritmus

Google Chrome se chystá pořádně zrychlit. Vývojáři Chromu implementují nový kompresní algoritmus zvaný Brotli, jenž je schopen o 26 % účinější komprese, než jeho předchůdce Zopfli. Brotli je již uvolněn pro alfa testování ve vývojářském vydání Chrome Canary.

Brotli (švýcarsky houska) je odpovědí vývojářů Googlu na neustále se zvětšující objem webem proudících dat. Urychlí nahrávání obsahu a sníží spotřebu dat na připojeních omezených datovými limity. Brotli využívá při kompresi algoritmů LZ77 a Huffmanova kódování a je při zpracování běžného webového obsahu (css, html, js) o 17 – 25 % účinnější než široce rozšířený kompresní nástroj gzip. Velmi dobrý výkon podává na stránkách využívajících fontovou optimalizaci WOFF 2.0.

Brotli bude využitelné na zabezpečeném připojení HTTPS, i proto se jeho síla na plno projeví, až ho začnou podporovat i webové servery. Každopádně Google doufá v brzké rozšíření algoritmu Brotli, který považuje ze zcela nový datový formát. Ostatně spřátelený prohlížeč Firefox ho testuje již od listopadu, kdy byl uvolněn v rámci kanálu Firefox Developer Edition. Uživatelé Chromu ho mohou aktivovat v nočním sestavení Google Canary, případně i ve verzích Chrome Dev a Chrome Beta, po aktivaci algoritmu v pokročilých nastaveních.

Jak povolit algoritmus Brotli v Google Chrome?

  1. otevřete pokročilá nastavení vepsaním příkazu chrome://flags do adresního řádku
  2. vyhledejte položku Kódování obsahu Brotli
  3. zvolte ji coby Aktivní
  4. restartartujte Google Chrome.

Stabilní verze Google Chrome bude Brotli obsahovat až od vydání č. 49.

Zdroje