Lenovo si k uvedení Windows 10 připravilo další várku crapwaru

Nezáleží na tom, co uživatelé chtějí, nevadí, když jim do systému navrtáme síťové díry, a čert vem i to, že jsme prohlásili, že už to dělat nebudem – my jim ten crapware do toho kompu stejně nacpem! Lenovo.

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Lenovo si s bloatwarem nedá pokoj

Bloatware, crapware a mnoha českými jadrnými výrazy označený software, jehož prostřednictvím nacházejí dodavatelé notebooků vedlejší cesty monetizace své činnosti, většinu uživatelů akorát otravuje. Co víc, někteří výrobci tímto ****warem ohrožují i bezpečnost svých uživatelů. A ani když se na to přijde, a ani když se zaříkají, že tak činit nebudou, vesele pokračují v přibalování softwarových nesmyslů k instalacím Windows…

Ikonou afér s bloatwarem je Lenovo. Jeho adware Superfish nejen podstrkával placené výsledky do vyhledávání, navíc představoval přímou díru do systému a jeho zabezpečení. Po odhalení problému Lenovo uvolnilo nástroj na odstranění tohoto potenciálně nebezpečného adwaru a všem uživatelům postiženým Superfishem vtipně nabídlo šestiměsíční předplatné na další software McAfee LiveSafe. Navíc se vícekrát zařeklo, že software tohoto typu předinstalovávat do Windows nebude:

„Náš cíl je jasný: stát se jedničkou v čistějších a bezpečnějších počítačích.

Tohoto cíle chceme dosáhnout okamžitě. V momentě uvedení produktů Lenovo se systémem Windows 10 budou tyto obsahovat pouze operační systém, software nezbytný pro práci hardwaru (kupříkladu ovládače pro unikátní 3D kameru), bezpečnostní software a aplikace Lenova. Toto opatření by mělo eliminovat problémy s tzv. adwarem či bloatwarem. V některých zemích budou součástí instalace také uživateli běžně očekávané aplikace.“

Deklarované odhodlání dlouho nevydrželo, nyní už Lenovo směle hlásá, že pozvedne do oblak zážitek z nových Windows 10 pomocí úžasných nástrojů Lenovo Settings a Lenovo Companion:

  • Lenovo Settings má být „kontrolní centrum agregující nejběžnější hardwarové funkce…“ obsahující „Chytrá nastavení, která na základě hodnot senzorů automaticky upraví konfiguraci zařízení dle toho, jak s ním pracuje jeho uživatel“ atd.
  • Lenovo Companion 3.0 je pak nástroj, jehož pomocí zařízení dosáhne „špičkového výkonu. Může být spuštěn kdykoliv k provedení celospektrálního skenu počítače, nahlášení stavu a podání doporučení k uvolnění místa v počítači a optimalizaci jeho výkonu…“

Jakákoliv hříčka se slovy, klička či PR arogance nevyváží fakt, že jde jen o další aplikace v systému žeroucí paměť, vytěžující procesor a obtěžující svou přítomností uživatele. Lenovo se tak může směle postavit vedle jiných arogantních obrů, které neobtěžuje ani minulost toho, co hlásají.

Zdroje