Microsoft chce blokovat adware

Microsoft se chystá od 1. 7. 2014 blokovat vše, co spadne do jeho definice adware.

Microsoft logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Microsoft bude od 1. července blokovat adware

Microsoft mění přístup k aplikacím instalovaným do systému. Adware bude pro příště chápat jako porušení podmínek správy softwaru a software obsahující adware blokovat.

Adware má mnoho podob: jsou to různé lištičky, toolbary, změny domovské stránky, ale také reklamy v instalovaném software či různé dodatečné „utility“. Jejich užitečnost pro uživatele je pramalá – prospěch mají ti, kterým se povede uživatele k instalaci přesvědčit. Mhohdy je adware skryt před očima instalujících pod položkou běžná instalace a pokud ho člověk nechce nainstalovat, musí se proklikat instalací pokročilou.

Microsoft bude rozlišovat mezi reklamami zobrazovanými pouze v rámci vlastního softwaru a reklamami snažící se zobrazovat mimo tento rámec. Podle vyjádření na svém blogu bude Microsoft programy klasifikovat coby adware pouze v případech, kdy reklama a propagace překračuje hranice softwaru samého. Pokud program zobrazuje reklamu jen v sobě samém, nebude dále z tohoto hlediska hodnocen.

Společnost bere v úvahu profitabilitu různých projektů a nechce je zničit. Mnoho softwaru používá reklamu coby způsob platby za program, což je akceptovatelné. Nás pouze znepokojují reklamy, které se dostávají do rozporu s uživatelskou zkušeností Windows a nedávají uživateli na výběr, zda je chce nainstalovat, ani možnost kontroly na nimi.

Pokud nyní některá z našich aplikací detekuje adware, okamžitě ukončí program a upozorní uživatele. Uživatel bude samozřejmě mít možnost aplikaci povolit, bude-li si přát, objasňuje Michael Johnson z týmu Microsoft Defender Security Research.

Zdroje

  • Microsoft Security Blog
  • Myce.com
  • Microsoft