Microsoft Edge nebude ve všech verzích Windows 10

Microsoft Edge nebude součástí Windows 10 Enterprise podporovaných prostřednictvím programu Long Term Servicing Branch (LTBS). Ani osud jiných, nejnovějších aplikací Windows 10 v této verzi podle Michaela Silvera z Gartner není jistý. I pokud tyto aplikace budou s Windows 10 uvedeny, nebudou v LTBS verzích aktualizovány přinejmenším po dobu 10 let.

Microsoft Edge

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Všechna Windows 10 nebudou obsahovat browser Microsoft Edge

Osudem prohlížeče Microsoft Edge (dříve známého coby Projekt Spartan) je nahradit Internet Explorer. Ten sice bude stále dostupný ve Windows 10, ale pouze coby sekundární volba pro ty, kteří ho potřebují využít z důvodů kompatibility či mu prostě dávají přednost. Primárním prohlížečem však má být Microsoft Edge. Ovšem ne ve všech Windows – některé verze Windows totiž nebudou obsahovat Microsoft Edge vůbec.

Podle zpráv analytické společnosti Gartner nebude Microsoft Edge dostupný ve verzích Windows 10 Enterprise, které jsou součástí programu dlouhodobé podpory – tzv. Long Term Servicing Branch (LTSB). Tuto informaci posléze potvrdil i mluvčí společnosti Microsoft.

Dlouhodobá podpora LTSB je dostupná pouze právě ve verzích Windows 10 Enterprise, přičemž počítače v rámci tohoto programu budou přijímat pouze bezpečnostní záplaty a aktualizace – a nebudou jim vnucovány nové funkcionality systému – přinejmenším po dobu deseti let. Podpora LTSB je určena korporátním zákazníkům provozujícím kritickou infrastrukturu či jinak uzavřené systémy, u nichž neradno riskovat jakékoliv narušení funkčnosti.

Důvodem nezahrnutí Microsoft Edge má být očekávání častých aktualizací tohoto prohlížeče, jenž v době uvedení bude mít podobu pouze prvního oficiálního nástřelu, který je nutno uvést do plné funkčnosti právě následujícími updaty. Michael Silver, analytik Gartner, prý neví o žádné jiné aplikace, který by měla být z programu LTSB vynechána, nicméně varuje, že to hrozí všem nejnovějším funkcionalitám Windows 10.

Při uvedení Windows 10 Enterprise LTSB by měly fungovat všechny univerzální aplikace Windows, ale zatímco na ostatních verzích Windows se moderní polovina těchto programů bude dále vyvíjet, na LTSB verzi zůstanou nedotčeny v původní verzi, vysvětluje Silver. Takže v určitém bodě univerzální aplikace z Windows Store už nebudou fungovat na starších Windows 10 uzavřených v rámci LTSB.

Zdroje