Mozilla chystá vlastní videokomunikaci

Mozilla v rámci projektu Loop vyvíjí vlastní videokomunikační aplikace pro desktopový Firefox a mobilní Firefox OS.

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Mozilla chystá videokomunikaci bez pluginů

Mozilla nám chce poskytnout jednoduchý nástroj na komunikaci bez softwaru třetích stran, bez nutnosti registrace a vytváření účtu. Bude stačit vygenerovat URL a přizvat partnera ke komunikaci.

Projekt Loop má vytvořit prostředek videokomunikace v reálném čase pro již existující produkty Mozilly, představuje Loop firma sama. Bude vyvinuta desktopová komponenta zahrnutá do Firefoxu a aplikace pro mobilní Firefox OS 2.0 a vyšší. Sama Mozilla nabízí nástin toho, jak bude Loop vypadat: V prostředí desktopu si ji zhruba můžeme představit jako Skype integrovaný do prohlížeče, na mobilní platformě pak bude vypadat zhruba jako aplikace Facetime pro Firefox OS.

Komunikace pomocí Loop bude unikátní v tom, že využije pouze webové rozhraní bez jakéhokoliv pluginu. Využije k tomu webový standard WebRTC poskytující přístup k webkameře bez nutnosti použití Flashe či Silverlightu. Vývoj Loop bude orientován inkrementálně: tedy nejprve bude vypuštěna minimální verze pouze s naprosto základními funkcionalitami pro hlasovou a video komunikaci, další funkce budou postupně přidávány, jak budou vývojáři obohacováni o zkušenosti a zpětné vazby na produkt.

Za projektem Loop je patrně snaha Mozilly zvýšit přitažlivost Firefox OS, který nepodporuje Skype, ani např. Google Hangouts, a utrhnout tak kus koláče z trhu operačních systémů a dalších softwarových komponent.

Zdroje: