Německý vesmírný program terčem kontrašpionáže

Heute die Welt, Morgens das Sonnensystem

ikona střetu black hat a white hatDas Deutsche Zentrum für Luft- and Ruamfahrt (DLR) po několik měsíců podléhalo kyber-průniku. Po objevení malware zmizel.

Kyberútok na německý vesmírný program zůstával mnoho měsíců neodhalen. Nyní německá BSI (Bundesamt für Sicherheit in de informationstechnik) odhalila malware a spywarem ve všech operačních systémech DLR. Nebylo ho ovšem schopna identifikovat, protože byl naprogramován k destrukci sebe sama a stop svých činností.

Forenzní specialisté BSI se vzhledem ke „koordinovanosti a systematičnosti“ útoku domnívají, že za ním stojí kontrašpionáž cizích států. V tom, co zbylo ze škodlivého kódu, objevili „čínské znaky“ a také „překlepy odpovídající Dálnému východu“. Specialista z BSI ovšem Spiegelu naznačil, že také může jít o „prostou kamufláž“ útoku pocházející ze západu – čímž nepřímo označil americkou NSA.

Útok je německou vládou považován za závažný, neboť krom čistě výzkumných informací z nejrůznějších oborů, DLR také pracuje s informacemi o zbrojních a raketových technologiích německého Bundeswehru.

Zdroje