Odkryj aj neznámu vo Svete hľadaní Seznamu

Svět hledání Seznamu nabízí krásný náhled do myslí hledajících exemplifikovaný 15 minutami pondělního rána 25. května 2016.

Seznam.cz logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Svět hledání Seznamu: 15 minut hlubin lidské duše

Seznam.cz stále udržuje krok ve vyhledávání s Googlem. Co se týče českého rybníčku. A věci, které jsou na něm vyhledávány, jistým způsobem reprezentují objekty, ovlivňující chování českého publika. I když některé dotazy očividně pokládají automatizované roboty, přesto Svět hledání Seznamu nabízí zajímavý pohled do české duše.

Vskutku imerzivní zážitek nabízí Seznam.cz při reprezentaci českého vyhledávání. Imerzi (tedy vnoření se), tolik oceňovanou u počítačových her a zmiňovanou v souvislosti s virtuální realitou, nabízí způsobem vnoření se do detailů všeho, co bylo na českém Seznam vyhledáváno od 8:00 do 8:15 v pondělí 25. května 2016.

Vzorek sice může být náhodný a specifický, jeho prezentace však ukazuje k obecnějším okolnostem spojeným s internetovým vyhledáváním.

Od 8:00 do 8:15 25. května 2016

  1. bylo provedeno 183 103 vyhledávání;
  2. zadáno 98 766 unikátních dotazů;
  3. 70 000 dotazů zadáno právě jednou,
  4. 30 000 dotazů zadáno opakovaně.
Svět hledání Seznam.cz

Požadavková mohutnost tedy dosáhla nějakých 12 207 dotazů za minutu. Vizualizace Svět hledání reprezentuje mrak vyhledávaných spojení, přičemž jejich velikost odkazuje k množství zadání právě těchto spojení.

Poměry velikostí naznačují rozdíly v počtu opakování. Pomocí zoomování se tak vnoříte do moře různorodostí, které jsou upozaděny:

  • oblíbenými obry v podobě názvů velkých internetových služeb (Facebook, Google, Bazoš),
  • služeb reálného světa (ČSOB, tn.cz, era) a
  • názvů lechtivých stránek.

V detailech pak naleznete dotazy jako:

  • vyzařuje něco člověk po rtg,
  • fotbalový kemp luďka zelánky či
  • interakcí kteří zvyklé třídách zahrnovat pedagoga splňování ztracen časovým rozvrhem.

Poslední příklad nejspíš svědčí o tom, že mnohé dotazy generují i automatizovaní boti.

Samotné vytvoření slovního mraku proběhlo pomocí pythoní knihovny Word cloud, popisuje technologie použité k vizualizaci Martin Křivánek, produktový manažer vyhledávače Seznam. Výsledný obrázek byl rozdělen na menší čtverečky v různých úrovních přiblížení pomocí Deep zoom a zobrazeno je to pomocí javascriptové knihovny Open Seadragon.

Zdroje

  • Blog Seznam.cz Vyhledávání
  • Svět hledání na Seznam.cz
  • Seznam.cz