Opera 37 představuje nativní blokování reklam

Nativní blokování reklam a fičura video pop-out (alias samostatné okýnko přehrávaného videa – volně přesouvatelné nad ostatními aplikacemi) jsou hlavními devizami Opery vývojového čísla 37.

opera O logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Opera 37: blokátor reklam a video pop out

Nejnovější funkcionality Opery se osvědčily natolik, aby s nimi vyrukovala ve stabilní verzi. Do konkurenčního boje prohlížečů tak může vytáhnout ozbrojena integrovaným blokováním reklam a vtipnou utilitkou video pop out. Zadaří se jí předběhnout některé molochovatějící soupeře?

Video pop out vám umožní koukat neustále na video v ořezaném okně. Funkce identifikuje video obsah na stránce. Vygeneruje na něm ikonku svého spuštění a po její aktivaci se video zobrazí v okně bez jakýchkoliv ovládacích prvků prohlížeče (zůstanou pouze ovládací prvky ve videa samotného). Oknu pak upravíte velikost a umístíte si ho kdekoliv na pracovní plochu. Díky fičurce video pop out už nikdy nebudete muset pracovat bez koukání na telku.

Blokování reklam je ve výchozím stavu vypnuto a musíte jej povolit. Najdete ho v Nastavení – Základní – Blokovat reklamu. Defaultně jsou ve výjimkách blokování Baidu, Facebook, Google a Yandex, ale i ty můžete vyhodit a užívat si tak internetu bez všech identifikovaných reklam. Blokátor je integrovaný, postavených na nativních technologiích Opery a reklamních filtrech typu EasyListu. Díky tomu funguje již na úrovni vykreslování webu a využívá nativního kódu a algoritmů Opery pro operace běžně prováděné blokovacími doplňky. Proto je také velmi rychlý a přitom i nenáročný na systémové prostředky.

Fungování blokátoru můžete vyzkoušet prostřednictvím ikonky modrého štítu zcela vpravo v adresním řádku. Jejím poklepáním se dozvíte, kolik bylo na daném webu zablokováno reklam, rychle zapnete/vypnete blokování reklamy, ale také zde najdete položku Test rychlosti s reklamami a bez nich, který vás přenese na web, jenž emuluje načítání daného webu bez reklam a s nimi. V testové případě web vtipně lépe skóroval s načítanými reklamami. Blokátor reklam je přítomen i v nové verzi pro Opery Mini pro mobilní zařízení.

Sedmatřicátá Opera podporuje poslední Chromium/Blink verze 50, ovšem při zachování podpory zastaralých operačních systémů, kterou např. Google Chrome opustilo. Vylepšena byla stabilita a opraveny chyby. Integrované VPN je dle vývojářů v plné testovací zátěži a ti se už těší, až ho budou moci uvolnit coby součást stabilní verze prohlížeče.

Zdroje