Opera integruje VPN

Opera pro vývojáře již zahrnuje defaultně přítomnou, integrovanou utilitku pro připojení přes VPN.

Opera

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Opera testuje zajímavé novinky

Opera stále znovu bojuje o přízeň uživatelů. Nesnaží se jen držet špičky vývoje a implementovat novinky ostatních. Nevychází jen vstříc těm, kteří stále operují v již nepodporovaných systémech. Ne. Nyní zkouší implementovat zásadní sekundární službu přímo do prohlížeče. Jakou a co jiného lze ochutnat v Opeře pro vývojáře?

VPN: integrované, neomezené, bezplatné

Onou velkou novinkou integrovanou přímo do prohlížeče je VPN. VPN (coby virtuální privátní síť) je schopno využít i nezabezpečeného spojení (třeba na veřejné Wi-Fi) k navázání šifrováním zabezpečeného připojení ke vzdálenému serveru. Typicky se využívá:

  • právě pro zabezpečení nezabezpečených připojení;
  • ale také k maskování skutečné IP adresy, neboť uživatelova komunikace vstupuje do internetu pod IP adresou VPN serveru;
  • a díky tomu také k přístupu ke službám, které jsou pro přístup z uživatelovy země blokovány.

Běžně se VPN přistupuje přes separátní klienty či placené weby. Opera však nyní nabízí bezplatného, nativního, integrovaného klienta přímo v browseru. Jinými slovy (Krystiana Kolondry, vývojáře Opery):

Už nebudete muset stahovat VPN rozšíření či platit za VPN služby, abyste mohli přistoupit k blokovaným webům či ochránit svou internetovou komunikaci na veřejných Wi-Fi sítích.

Integraci VPN předcházela akvizice společnosti SurfEasy disponující stejnojmenným VPN klientem. Ten Opera nabízí ke stáhnutí při přechodu do anonymního režimu již od stabilní verze 32. Nyní však odpadá nutnost stahování a instalace separátního softwaru, přihlašování a surfování buď v omezených datech zdarma či nákupu prémiových funkcí. Jediné, co je třeba udělat, je zaškrtnout volbu Enable VPN v menu Nastavení – Soukromí & bezpečnost – VPN a případně zvolit zemi umístění v okně pod ikonkou VPN zobrazenou v adresním řádku. Stejně snadno můžeme VPN vypnout, stačí na daném okně zvolit Off.

Integrace vítané funkce typu VPN je logickým krokem k získání konkurenční výhody v oblasti prohlížečů, kde všichni nabízí totéž. Ostatně právě vývojem a implementací nových funkcí by Opera mohla znovu získat na popularitě. Uvědomili jsme si, že funkcionality, které lidé od browseru očekávají, nejsou tytéž jako před 10 lety. Pro to, aby mohli efektivně pracovat s webem roku 2016, potřebují nové funkce. Díky tomu pracuje více našich vývojářů než kdy dříve na zcela nových funkcionalitách. Již jsme dokázali integrovat blokátor reklam a nyní představujeme nativního, neomezeného a bezplatného klienta VPN přímo v prohlížeči, dodává Kolondra.

A dále…

Nejenom VPN žene dopředu Operu pro vývojáře. Dalšími fičurami ve fázi testu jsou:

  • Video Pop-up – video přehrávané v samostatném okně, ořezaném o prvky prostředí prohlížeče;
  • možnost naskinování prohlížeče vlastními obrázky;
  • tlačítko pro přímý vstup do seznamu Rozšířenína obrazovce rychlého přístupu;
  • možnost využívání vlastních seznamů pro blokování reklamy v nativním blokátoru reklam. Vlastní seznamy je možno přidat po povolení rozšířených nastavení (Nastavení – Prohlížeč – Show advanced settings) v menu Nastavení – Základní – Block Ads a zaškrtnutí volby blokování reklam;
  • drobné úpravy na kartě rychlého přístupu.

Opera se prostě zase stává prohlížečem, se kterým je nutno počítat.

Zdroje